Odloženo suđenje za ratne zločine Jovanu Radanu: „Ovo je dokaz da se radi o osobi koja nema savesti“

31. May 2024.
Suđenje Jovanu Radanu, optuženom za silovanje hrvatske državljanke 1991. godine odloženo je danas za 16. jul, zbog toga što se optuženi nije pojavio na ročištu zbog, kako je rekao njegov advokat, zdravstvenih problema.
specijalni-sud-n1-9704
Foto: N1

Piše: M. Čonjagić, Izvor: Danas

Radanov advokat Dragan Mikeš naveo je da je njegovom klijentu juče, 30. maja, pozlilo i da je prevezan na Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici.

Na samom početku glavnog pretresa, Mikeš je zatražio da suđenje bude zatvoreno za javnost, a kao jedan od razloga je naveo prisustvo Ive Radić, koja je ranije optužila Radana da joj je odveo oca u nepoznatom pravcu na samom početku rata u Hrvatskoj 1991.

Mikeš je kazao da je Iva napala Radana upravo ispred Tužilaštva za ratne zločine, te da je to snimlje, a da se snimak emitovao na hrvatskoj televiziji u dnevniku.

„Ono što je ona govorila, nema dodirnih tačaka sa onim za šta se Radan optužuje“, rekao je Mikeš.

Tužilac Miro Samardžić rekao je da Tužilaštvo nema podatke o tom incidentu.

Takođe, prema rečima Samardžića, oštećena je podnela zahtev za odšetutu.

Iva Radić, kaže za Danas, da nije očekivala da Radan neće doći na današnje suđenje.

 

Važno da javnost ostane uključena

„Mislila sam da će ipak da dođe. Međutim, sve mi je jasno nakon ovoga. Mislim da je jako važno da javnost ostane uključena u celi proces suđenja“, kaže Radić.

Radić tvrdi da oštećena nije jedina žrtva silovanja koje je Radan počino.

„On je takođe jednu našu komšinicu koja je tada bila maloletna, pokušao da je siluje. Na sreću, ona je uspela da se odbrani. Kada je to ispričala svojoj majci, znam da je bila jako uznemirena i da nije mogla da veruje da je Radan pokušao da napastvuje njeno dete, s obzirom na to da su se do 1991. jako lepo družili i da smo svi živeli u slozi“, priča Radić.

Ona dodaje da je današnje Radanovo ne pojavljivanje na pretresu još jedan dokaz da se radi o osobi koja nema savesti.

„Radi se o osobi koja ne želi da kaže istinu i koja ne želi da pradva bude zadovoljena. On i dalje izbegava istinu i misli da može da živi mirno i da ga niko ni za šta neće pitati. Njemu je jako važno da se ne uznemirava i da nastavi sa svojim aktivnostima, što mislim da nije u redu“, navodi Iva Radić.

Podsetimo, otac Ive Radić, Mijo bio je Hrvat, a u nepoznatom pravcu su ga odveli Srbi. Kako tvrdi njegova ćerka Iva, upravo ga je Radan odveo i to pred njenim očima. Otac joj je bio u invalidskim kolicima.

Ivina majka bila je Srpkinja. Kako Iva kaže, kada je počelo razaranje Vukovara, zbog nacionalnosti njene majke izostao je poziv porodici Radić da izbegne u Split.

Iva je imala osam godina kada je svedočila odvođenju oca.

Protiv Radana održan je prvi pretres danas, 30. maja, ali ne zbog onoga za šta ga Iva optužuje, već po predmetu silovanja hrvatske državljanke koje mu se stavlja na teret, a koje se takođe desilo 1991. godine.

Protiv Radana prvo je pokrenut postupak pred hrvatskim tužilaštvom.

„Ja sam stupila u kontakt sa oštećenom za koju je sve to bilo jako teško. Ona živi u Hrvatskoj i tamo je dala izjavu. U Hrvatskoj ga je tužila i tamo je podignuta optužnica protiv njega. Ona je nekoliko puta svoj iskaz ponavljala. Međutim, prošlo je dosta godina dok taj predmet nije došao u Beograd i to na moju inicijativu i insistiranje, uz pomoć Verana Matića. Kada je predmet napokon došao u Beograd ona više nije bila spremna da daje izjave i da dolazi ovde na suđenje. Međutim, eto, na neki način smo uspeli da je privolimo da ona ponovi svoj iskaz. Nakon davanja njenog iskaza je podignuta optužnica za predmet silovanja“, objasnila je Radić za naš list.

 

Tekst je prenet sa portala Danas.

Click