Nestorović se svesno opredelio da dezinformiše stanovništvo

30. April 2020.
Aleksandar N. Nešković, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, o razlozima zbog kojih je tražio od Lekarske komore da reaguje na javne nastupe člana Kriznog štaba.
Beta-a825vee5py-725x483
Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Doživeli smo kao zastrašujući nesklad između onoga što je profesor Branimir Nestorović javno izjavljivao u vezi infekcije novim korona virusom, u svojstvu izabranog stručnjaka od strane rukovodstva države, i opasnosti koja je pretila stanovništvu naše zemlje u tom trenutku. Čak i ako zanemarimo ton njegovog obraćanja javnosti, koji je odisao, po mom mišljenju, nesuvislim optimizmom, osećali smo se poniženo slušajući kako jedan lekar, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, iznosi neistinite komentare o težini bolesti izazvane novim korona virusom i javno ismeva opasnosti koje prete pojedincima od eventualnog širenja infekcije među našim stanovništvom, kaže u razgovoru za Danas Aleksandar N. Nešković, redovni profesor interne medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu, obrazlažući razloge zbog kojih je, zajedno sa još četvoro kolega, u dopisu predložio da Lekarska komora Srbije reaguje na medijske istupe profesora Branimira Nestorovića.

– On se po našem mišljenju svesno opredelio da dezinformiše stanovništvo, koristeći između ostalog činjenicu da u vreme tih prvih nesrećnih izjava, datih na konferenciji za medije u Predsedništvu Srbije 26. februara godine, u Srbiji još uvek nije bilo zvanično registrovanih slučajeva ove infekcije. Ali je već tada stručnoj javnosti bilo uveliko poznato da se radi o ozbiljnoj bolesti, koja je uzrokovana novim virusom sa velikim epidemijskim potencijalom na globalnom nivou, na šta je upozoravala i Svetska zdravstvena organizacija.

l U dopisu koji ste, zajedno sa četvoro kolega, poslali direktoru LKS-a i Etičkom odboru Komore, navodi se niz medijskih nastupa profesora Nestorovića u kojima on, kako navodite “na rušava ugled i nanosi štetu lekarskoj profesiji”? Koji od tih nastupa biste izdvojili kao najproblematičniji?

– Najveći problem ne predstavlja jedna data izjava. Svako može da pogreši, da ga ponese trenutak, da se previše opusti i da izjavi nešto neprikladno. Moglo bi se razumeti da se profesor Nestorović javno izvinio i ogradio od besmislica koje je izgovorio, naknadno shvativši potencijalnu štetu od izgovorenog i iskoristio neku novu priliku da istinito informiše javnost i na taj način bar pokuša da koriguje inicijalnu štetu. Na žalost, on to do dana današnjeg nije učinio na prikladan način.

Naprotiv, nastavio je da u kontinuitetu dezinformiše stanovništvo. Brojnim izjavama, koje nemaju nikakve osnove u medicinskoj nauci i koje opasno mirišu na šarlatanstvo i estradu, falsifikujući čak i činjenice iz istorije medicine, promoviše potpuno pogrešne modele ponašanja u vreme epidemije. Ono što nas je posebno razočaralo i nateralo da reagujemo je i činjenica da se od ovakvih izjava profesora Nestorovića nikada nisu javno ogradili ni stručnjaci koji učestvuju u radu kriznog štaba, ni strukovna udruženja, niti akademske ustanove koje se bave obrazovanjem u oblasti medicine i zdravstva.

A većina ovih izjava su date preko elektronskih medija sa nacionalnom frekvencijom, uz maksimalni publicitet. Što se mene tiče, na početku svake školske godine, na prvom času na kome studente medicine uvodim u kliničku medicinu pokušavam da im u razgovoru ukažem na to šta pojam profesionalizam u lekarskoj profesiji podrazumeva. Bilo bi zaista sramotno i licemerno da se nisam pridružio uvaženim kolegama u ovom dopisu. To bi značilo da jedno pričam mojim studentima o profesionalizmu, a da ćutim pred očiglednim primerom potpune negacije istog. To ne bi bilo lepo. Od takvih, ružnih stvari, očekujem da lekarsku profesiju odbrani i zaštiti Lekarska komora.

Znate, kao lekari, mi smo pre svega profesionalci, nismo šarlatani, i mislim da delim mišljenje ogromne većine lekara kada kažem da nemamo nikakvo razumevanje za pokušaje uvođenja šarlatanstva u našu profesiju. Očekujemo od Lekarske komore da deluje i da to spreči. Medicina je oblast gde profesionalizam ima posebno značenje. Profesionalno postupanje najdirektnije utiče na kvalitet medicinskog zbrinjavanja i ishod lečenja bolesnika.

Click