Hitna pomoć za 113 vrsta

13. Februar 2020.
Australijska vlada je identifikovala 113 vrsta životinja kojima će biti neophodna „hitna pomoć“ pošto su njihova staništa i brojno stanje opustošeni nedavnim šumskim požarima.
koala-4071724_640
Foto: Azorko/Pixabay

Dobra vest je da nije došlo do istrebljenja nijedne vrste, saopštila je vlada. Ali, gotovo sve vrste sa liste najugroženijih su izgubile najmanje 30 odsto svog staništa zbog gigantskih požara na jugu i istoku Australije tokom ovog letnjeg perioda na kontinentu.

Koale i valabiji, kao i neke vrste ptica, riba i žaba su među onima kojima je pomoć najneophodnija, kažu stručnjaci. Istraživači su ranije procenili da je preko milijardu životinja stradalo u požarima, koji su spržili velike površine šuma i travnjaka.

Privremena lista, koja je objavljena u utorak, je suzila spisak sa nekoliko stotina vrsta ugroženih zbog požara na one kojima je potrebna najhitnija pomoć.

Listu je sastavio vladin Panel stručnjaka za oporavak životinjskih vrsta ugroženih požarima.

Panel je zaključio da su neke od najugroženijih vrsta suočene sa „neposrednim rizikom od istrebljenja“ zbog toga što su gotovo sva njihova prirodna staništa uništena vatrom, među kojima se nalaze neke vrste žaba, guštera i glodara.

Drugim vrstama, kao što su koala i dimni miš, uništen je „znatan“ deo staništa, što znači da će biti potrebna „hitna intervencija“ kako bi se ubrzao njihov oporavak.

„Za mnoge vrste se smatralo da su bezbedne i da nisu ugrožene pre požara, ali sada je uništen veliki deo njihovih staništa i zbog toga su u opasnosti“, navodi se u izveštaju panela.

Prema rečima ministarke zaštite životne sredine Suzan Lej, očekuje se da će u narednoj dopuni liste biti objavljeno i koje su biljne i vrste beskičmenjaka najugroženije.

Ona je naglasila da je mogućnost kompletne procene štete ograničena zbog požara koji i dalje gore u nekim oblastima.

„Dok se u nekim područjima opustošenim požarima moglo doći do donekle ohrabrujućih uvida, u mnogim oblastima još nije bezbedno za pravljenje detaljnijih procena na terenu“, rekla je Lej.

Australijska vlada je prošlog meseca namenila 33 miliona dolara za oporavak divljih životinja i njihovih staništa. Novac će biti upotrebljen za lečenje životinja, dostavu hrane za njih i programe za suzbijanje štetočina.

Članak je prenet sa portala Danas.

Članak je prenet sa portala Danas.