Vučić: U narednih 48 sati uvećanje testiranja gradjana, a za kršenje samoizolacije zatvor

23. March 2020.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će u narednih 48 sati početi "drastično uvećanje" testiranja gradjana na korona virus.
KZN - PANDEMIJA - VIRUS KORONA - VUCIC
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Foto: BETAPHOTO/PREDSEDNISTVO REPUBLIKE SRBIJE/DIMITRIJE GOLL

Vučić je na konferenciji za medije u Vladi Srbije kazao da je to odlučeno nakon sastanka sa medicinskim stručnjacima iz Kine koji su, kako je naveo, na taj način za 29 dana rešili širenje tog virusa u gradu u Kini koji je veličine Srbije.

Predsednik je naveo da će se promeniti pristup u lečenju bolesnika i dodao da će pripadnici Vojske Srbije pripremiti 3.000 kreveta za koje će se tokom sutrašnjeg dana dogovoriti gde će biti smešteni.

Kazao je da bi mogli biti smešteni u Beogradu na Sajmu ili u Studentskom gradu, dok će u Novom Sadu verovatno to biti sala “Čair” ili “Spens”.

Vučić je kazao da će lekari pokušati da “istraže gotove sve kontakte sa licima koju su zaražena”, kao i kontakte pacijenata kod kojih će biti potvrdjen taj virus narednih dana.

Dodao je da se “podrazumeva” da se testiranje odnosi i na gradjane koji budu osetili simptome tog virusa.

Vučić je naveo da to znači da će u narednih nekoliko dana, kada Vojska bude obezbedila smeštaj, i blaga klinička slika biti razlog za izolaciju u bolnici.

“Mi ne možemo sada ljude koji su osam ili devet dana u svojim kućama da nateramo da da odu još 5 dana u bolnicu. Znamo da je to nemoguće, policija će voditi računa da oni ne napuštaju svoje kuće”, rekao je.

On je naglasio da “neće postojati mogućnost” napuštanja samoizolacije i da će policija kontrolisati ljude u samoizolaciji, a ko je prekrši, sledi mu tri do 12 godina zatvora.

Vučić je rekao da će teži bolesnici biti lečeni uz pomoć kliničkih respiratora u bolnicama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Predsednik je naveo da se razmatra izolacija Beograda, a naročito 10 centralno gradskih opština.

“Čim bude potreba za tim, uradićemo to”, rekao je on i dodao da će takva odluka biti doneta ukoliko se slože medicinski stručnjaci iz Kine.

Vučić je rekao da su kineski stručnjaci za sada zadovoljni merama koje je Vlada Srbije preduzela i da smatraju da nema potrebe da se pooštre za sada.

Click