Vlada RS zbog koronavirusa zatvara škole, zabranila skupove

10. March 2020.
Vlada Republike Srpske je danas odlučla da se zbog koronavirusa zatvore sve škole i fakulteti, i da se zabrane svi javni skupovi.
Beta-nbh2x3odji.640x360_rss.jpg
Foto: Beta

Odlučeno je i da se “zatraži pooštrena kontrola” ulaska putnika iz rizičnih zemalja, pogodjenih epidemijom.

Premijer RS Radovan Višković izjavio je da se škole i fakulteti zatvaraju do 1. aprila, a da je preporuka se ne zatvaraju vrtići, već ali da se tamo pojača kontrola.

U RS su do sada evidentirane četiri osobe zaražene koronavirusom: dvojica iz Banjaluke i Čelinca, koji su doputovali sa severa Italije, gde su na privremenom radu, i dvoje dece, njihovi bliski srodnici.

Zdravstveni inspektori u RS su do sada doneli 117 rešenja o stavljanju osoba u kućnu izolaciju i pod zdravstveni nadzor od 14 dana.

To su oni za koja je utvrdjeno da su bili u kontaktu s obolelima od koronavirusa, odnosno to su učenici i nastavnici koji su u školi bili u bliskom kontaktu s učenikom iz Banjaluke zaraženim virusom, s članovima porodica obolelih ili s putnicima koji su nedavno doputovali, saopštio je Inspektorat RS.

U izolaciji su i učenici i nastavnici Srednje škole iz Čelinca, koju pohadja učenica za koju je potvrdjeno da je zaražena.

Zakonom o inspekcijama u Republici Srpskoj, za nepridržavanje mera naloženih rešenjem inspektora, kazna je od 100 do 300 evra.

U Federaciji BiH je zabeležen jedan slučaj zaraze koronavirusom – žena iz Zenice, koja je bila u italijanskoj pokrajini Lombardiji.

Click