Sindikat Sloga: Država saučesnik u ekspoataciji strane radne snage

19. January 2020.
Udruženi sindikati Srbije "Sloga" izrazili su medjunarodnu radničku solidarnost sa indijskim radnicima u Surčinu koji su prema pisanju portala Istinomer.rs mesecima žrtve radne eksploatacije na najvećim državnim infrastrukturnim projektima.
<W
Foto: Saša Dragojlo, preuzeto sa portala Istinomer

“Zahtevamo hitnu reakciju Vlade Srbije, jer je licimerno ako misle da Srbija ima pravo da od drugih država zahteva i traži humane i pravične uslove za rad svojih radnika u inostranstvu, a da pritom dozvoljava ugnjetavanje tudjih i to na poslovima koje ona izvodi kao infrastrukturne i od nacionalnog značaja”, navela je Sloga u saopštenju.

Kakao je rečeno, Indijski radnici u Srbiji borave u nehumanim uslovima, ne isplaćuju im se zarade, a onemogućeni su da se vrate kući, budući da prema ugovoru moraju sami da plate povratnu avionsku kartu.

Sindikat Sloga ocenila je takav odnos kao ropstvo i pozvala nadležne institucije da hitno oduzmu licence za rad u Srbiji firmama “IDEA Capital LLC” i “Nikolić doo” iz Kraljeva, a Vladu Srbije da svojim avionom vrati radnike u Indiju i obešteti ih za neisplaćene zarade, s obzirom da rade na državnim infrastrukturnim projektima poput izgradnje brze pruge izmedju Beograda i Budimpešte i Koridora 11.

“Iz ovoga se vidi koliko je neophodno da se sprovede ranija inicijativa Udruženih sindikata Srbije “Sloga” da se u Krivični zakon Srbije uvede “Eksploatacija radne snage” kao potpuno novo krivično delo, koje bi se podjednako odnosilo za domaće ali i strane radnike u Srbiji.

Portal Istinomer.rs ranije je objavio da gradjevinski radnici uposleni na izgradnji puteva u Srbiji imaju ekstremno nepovoljne ugovore koji su nezakoniti u našoj zemlji.

Click