SAD pozivaju političku klasu u Avganistanu da se ujedini za razgovore sa talibanima

25. February 2020.
1ff80d0e.640x360_rss.jpg
Foto: Beta

Vašington je “primio k znanju” reuzultate septembarskih izbora objavljenih prošle nedelje prema kojima je pobednik odlazeći predsednik Ašraf Gani, rekla je portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus u saopštenju. SAD ipak nisu čestitale Ganiju na ponovnom izboru, koji osporava šef avganistaske vlade Abdulah Abdulah.

Ortagus je rekla da se SAD nadaju da će ta osporavanja biti rešena “u skladu sa pravnim i ustavnim procedurama”.

Ako se do subote održi jednonedeljno delimično primirje sa talibanima SAD treba tada sa njima da potpišu sporazum. Talibani su su prihvatili da počnu mirovne pregovore sa vlastima u Kabulu posle potpisivanja tog sporazuma.

“Pozivamo sve strane da učestvuju u formiranju nacionalnog okvira za mir potpuno reprezentantivnog za Islamsku republiku Avganistan i da ga podrže da pripremi i vodi te pregovore”, rekla je portparol američkog Stejt departmenta.

Predsednik Gani je odložio svoju inauguraciju koja je bila predvidjena u četvrtak, a i Abdulah Abdulah koji osporava Ganijev reizbor, takodje je imao planiranu ceremoniju pred svojom vladom, ali je i on odložio.

“Zahvaljujemo avganistanskoj vladi što je prihvatila da odloži predsedničku inauguraciju da bi dozvolila Avganistancima potrebno vreme da se dogovore o tim temama”, rekla je portparolka.

Click