Rizična upotreba UV svetlosti za ubijanje korona virusa

23. May 2020.
Na tržištu se množe uredjaji sa ultraljubičastom (UV) svetlošću kao sredstvom za ubijanje novog korona virusa, ali njihovo korišćenje može doneti više rizika nego koristi, piše danas američki tehnološki sajt C-NET.
09c4b8f6.640x360_rss.jpg
Foto: Beta

Dezinfekcija predmeta UV svetlom se koristi već više od 40 godina, ali postoje rizici kada se ti uredjaji primenuju na ljudskoj koži.Postoje tri klase UV svetla: UV-A, UV-B i UV-C. Sve tri potiču sa Sunca, ali na Zemlju stižu samo prve dve koje izazivaju opekotine i prerano starenje kože, a povezane su s razvojem raka.

Treća vrsta – UV-C svetlost, koja ima najviše energije, te je najštetnija za ljude, koristi se upravo u uredjajima za dezinfekciju, koji se sada reklamiraju kao sredstvo protiv korona virusa.

Zasad nema dokaza da UV-A i UV-B zraci mogu ubiti koronavirus, te se pretpostavlja da izlazak napolje, tokom sunčanog dana, neće umanjiti rizik od zaraze.

Na osnovu raspoloživih naučnih dokaza da treća vrsta, UV-C svetlost može uništiti razne viruse, verovatno je da može da ubije i novi korona virus, ali to nije naučno potvrdjeno.

Akademija nauka, inženjerstva i medicine SAD (NASEM) je upozorila da “UV svetlost oštećuje ljudsku kožu, te je treba koristiti samo na predmetima ili površinama” .

To znači da to UV svetlo ne bi trebalo da se koristi kao sredstvo za dezinfekciju ruku koje treba prati sapunom i vodom, a dezinfikovati sredstvima na bazi alkohola.

Svetska zdravstvena organizacija ponavlja tu preporuku NASEM-a, naglašavajući da UV lampe ne bi trebalo koristiti za dezinfekciju ruku ili drugih delova kože, jer UV zračenje “može izazvati iritaciju kože i oštetiti oči”.

Dok naučnici rade na istraživanju, nema potvrde da su uredjaji koji su na tržištu bezbedni za upotrebu na telu, a skoro većina nema nikakvo odobrenje zdravstvenih službi.

Mada tih uredjaja ima u različitim oblicima, veličinama i jačini, Tajler Holmig, direktor Dermatološke hirurgije na Univerzitetu u Teksasu, upozorava da posledice korišćenja UV-C svetlosti na telu mogu biti teške opekotine i oštećenja oka.

Neke kompanije proizvode uredjaje za UV-dezinfekciju unutrašnjosti zgrada koji se koriste u bolnicama, a neke firme na ulaze postavljaju “UV-portale” kroz koje prolaze zaposleni i posetioci. Tvrdi se da je doza UV-zračenja tih uredjaja dovoljno mala da se izbegnu zdravstvene komplikacije poput opekotina ili iritacije očiju.

Medjutim, iako je potvrdjena efikasnost UV sterilizacije podova, potrebna su dodatna istraživanja bezbednosti i efikasnosti sterilizacije odeće i ljudske kože takvim uredjajima.

Zaključak je da ljude ne treba izlagati zračenju uredjaja sa UV svetlom, već da se oni zasad mogu koristiti samo na predmetima i nekim površinama, zaključuje C-NET.

Click