Prokupačko JKP radi na zbrinjavanju osam velikih šumskih sova

16. December 2019.
Radnici prokupačkog JKP "Hameum" spremni su da pomognu u zbrinjavanju osam velikih šumskih sova koje su se nedavno nastanile u krošnji stare lipe u centru grada, kazali su danas u tom preduzeću.
Strix_aluco_3young
Mladunci šumske sove. Autor: Artur Mikołajewski - CC 3.0

Pomoćnik direktora JKP “Hameum” Bratislav Dunjić rekao je agenciji Beta da će kontaktirati društvo za zaštitu životinja i sa njima u dogovoru, ako bude trebalo uz pomoć metalnih korpi skinuti ptice i prebaciti ih u njihovo prirodno stanište, pošto one zimus neće moći u gradu da prežive bez hrane.

“Ne znam šta je ove šumske ptice nateralo da se nastane u gradu i to u sam centar, ali što se nas tiče mi smo tu da pomognemo da se one vrate u svoju prirodnu sredinu”, kazao je Dunjić.

Sove se hrane sitnim glodarima, žabama, gmizavcima tako da jedna odrasla sova dnevno može da pojede mesa i do dve trećine sopstvene težine.

Ove noćne ptice, kao svojevrstan novogodišnji ukras glavne prokupačke ulice obradovele su Prokupčane, a naročito decu koja se okupljaju ispod stabla lipe na šetalištu u centru grada da vide velike šumske sove kako danju dremaju na granama.

Click