Poziv gradjanima da trkom ili šetnjom podrže žene koje se leče od raka dojke

17. September 2021.
Organizacija "Evropa dona Srbije" pozvala je danas gradjane da trkom ili šetnjom, koje će biti održave od 26. septembra do 10. oktobra, pruže podršku ženama koje se leče ili su se izborile sa rakom dojke.
victoria-strukovskaya-fu3UqXTbGcs-unsplash
Ilustracija. Foto: Victoria Strukovskaya / Unsplash

“Trka za zdravlje 2021” biće održana u okviru medjunarodnog obeležavanja meseca borbe protiv raka dojke, a organizuje je “Think Pink Europa”, jedna od najvećih evropskih organizacija za borbu protiv raka dojke i organizacije članice medju kojima i “Evropa dona Srbija”.

Kako je saopšteno, trka za izlečenje je najveći evropski sportski dogadjaj posvećen zdravlju žena. Ona pomaže organizacijama i bolnicama koje se bave karcinomom dojke da sakupe novac i podignu svest javnosti o karcinomu dojke.

Svi zainteresovani prijavom za učešće uz donaciju biraju da li će da trče ili šetaju i tako pomognu ovu akciju, a sve potrebne informacije o akciji mogu pronaći na sajtu www.raceforthecure.eu/sr.

U Evropi se svake godine dijagnostikuje 500.000 slučajeva raka dojke i 145.000 žena umre od te bolesti.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” iz marta ove godine u Srbiji je registrovan 4.561 novooboleli i 1.691 umrla žena od raka dojke.

“Sredstva prikupljena registracijom i donacijama su od velike važnosti, sada više nego ranije”, rekla je koordinatorka trke za Srbiju Jasmina Lukić.

“Evropa Dona Srbija” osnovana je 2016. godine sa ciljem da se poboljšaju uslovi edukacije žena o zdravlju dojki i ukaže na značaj ranog otkrivanja bolesti i poboljšanja kvaliteta lečenja i rehabilitacije obolelih kao i zagovaranja jednakih prava i mogućnosti lečenja za sve obolele u institucijama države i zdravstvenog sistema.

Click