Pokret Tvrdjava apeluje na nadležne da ne nasipaju puteve u Smederevu otpadnom šljakom

1. September 2021.
Udruženje gradjana "Pokret Tvrdjava" saopštilo je danas da je "uvidom u projektnu dokumentaciju planirane rekonstrukcije puteva na području Smedereva, otkrilo da se planira nasipanje puteva visokopećnom otpadnom šljakom iz smederevske železare, u debljini od 15 centimetra".
smederevo_1630508180.640x360_rss.jpg
Foto: Beta

“Pokret Tvrdjava” upozorava “da postoji osnovana sumnja, da otpadna šljaka (troska) iz smederevske železare nije adekvatno tretirana i da potencijalno u sebi sadrži niz teških metala koji mogu biti izuzetno opasni po zdravlje čoveka ukoliko prodru u zemljište i vodu, ili se udahnu kroz vazduh”.

“Podsećamo da iako se šljaka zaista može koristiti u gradjevinskoj industriji kada se adekvatno tretira i obradi u posebnim postrojenjima, mi ovde govorimo o istorijski deponovanoj šljaci koja nije adekvatno odložena i tretirana. Osnovano se sumnja da ta šljaka u sebi sadrži niz hemijskih supstanci iz procesa proizvodnje koje mogu biti opasne”, navodi se u saopštenju.

Udruženje gradjana je najavilo da će “uz finansijsku pomoć zabrinutih sugradjana uraditi analizu šljake u akreditovanoj labaratoriji”, i apelovalo je na nadležne da ne započinju sa nasipanjem potencijalno opasnog otpada koji može ugroziti zdravlje ljudi.

Click