Počinje popis ptica močvarica u Srbiji

10. January 2020.
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da će od danas do 30. januara sprovoditi Međunarodni popis ptica vodenih staništa (International Waterbird Census - IWC).
KORMORAN
Kormoran leti iznad Dunava kod Novog Sada. Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Nekoliko stotina članova i volontera Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u narednim danima će obići reke, jezera, bare, akumulacije, ribnjake, kanale i slična vodena staništa u potrazi za pticama, navedeno je u saopštenju.

Ornitolozi i ljubitelji ptica lociraće i prebrojati divlje patke, guske, barske koke, ždralove, čaplje, ronce, gnjurce, kormorane, galebove, šljuke i brojne druge vrste divljih ptica koje žive uz vodena staništa, poput ugroženog belorepana i crnog orla.

Istaknuto je da će posebna pažnja tokom ovogodišnjeg popisa biti posvećena prebrojavanju i utvrđivanju starosne strukture tri vrste labudova kojih se mogu videti u Evropi i Srbiji i to labuda grpca, velikog i malog labuda.

“Cilj ovog istraživanja je obilazak celokupnih tokova naših najvećih reka poput Dunava, Save, Tise, Zapadne Morave i Drine radi prebrojavanja i praćenja kretanja ptica. Prebrojavanje ptica na Dunavu ove, kao i ranijih godina, radiće se sa vode i sa kopna i to nam je najveći izazov”, kazao je koordinator popisa ptica iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Marko Šćiban.

On je naveo da ptice močvarice postaju sve ugroženije širom sveta, prvenstveno zbog gubitka staništa, ali i tamo gde postoje odgovarajući stanišni uslovi ptice vodenih staništa nailaze na brojne probleme koje uzrokuju ljudi, poput trovanja olovnom sačmom.

Podseća se i da se prema istraživanju, koje su uradili ornitolozi iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica, u Srbiji u ribnjake, jezera i reke nakon lova godišnje dospe oko 5,5 tona olovne sačme.

Pored evidentiranja vrsta i brojnosti uočenih ptica, istraživači će beležiti i da li se na vodenim površinama koje se obilaze lovi, pratiće kakvo je stanje ekosistema, obala i šuma u priobalju reka.

Učešće u zimskom popisu ptica odvija se na volonterskoj osnovi.

Nakon završenog popisa, svi podaci o zabeleženim i izbrojanim pticama u Srbiji biće prosleđeni u svetsku bazu podataka, u Biro za istraživanje vodenih ptica u Holandiju, kao i nadležnim zavodima za zaštitu prirode u Beogradu i Novom Sadu.

Međunarodni popis ptica močvarica je jedna od najstarijih istraživačkih akcija koja se na prostoru Srbije sprovodi od 1982. godine.

Click