Nepal na sledećem popisu stanovništva uvodi i treći rod za LGBT

6. February 2020.
Nepal će u rubrike na narednom popisu stanovništva uvesti treći rod i prvi put pripadnike LGBT populacije računati kao manjinsku grupu pri zapošljavanju i obrazovanju.
Nepal Census
AP Photo/Binod Joshi

LGBT populacija u Nepalu već odavno zahteva da se na popisu stanovništva, koji se sprovodi svakih 10 godina broje i seksualne manjine.

Nepalski zakoni propisuju posebne kvote za manjine pri zapošljavanju, upisu u škole i na fakultete i ostvarivanju prava na povlastice u zdravstvenoj zaštiti, ali LGBT osobe kažu da su zbog nepostojanja podataka u popisu izostavljeni iz takvih programa.

Zvaničnik Državnog zavoda za statistiku Dundi Rej Lamičejn (Dhundi Raj Lamichane) rekao je danas da je popis stanovništva planiran za leto 2021, ali da će probni popis biti sledećeg meseca u nekoliko odabranih okruga.

Gradjani će moći da se izjasne kao muški, ženski ili neki drugi rod.

Aktivisti su pozdravili najavljene promene kao povećanje vidljivosti LGBT zajednice, iako se odnose na rodni, a ne seksualni identitet.

Nepal ima oko 29 miliona stanovnika, a LGBT zajednica, prema procenama, broji oko 900.000 ljudi.

Prava seksulnih manjina u Nepalu značajno su unapredjena poslednjih godina, a Ustavom iz 2015. zabranjuje se diskriminacija na osnovu seksualnog opredeljenja.

Click