Nemačka zatvara elektrane na ugalj do 2038.

16. January 2020.
Nemački zvaničnici postigli su dogovor o planu zatvaranja elektrana na ugalj u drugoj polovini 2030-ih godina, saopštila je danas nemačka vlada.
1024px-Scholven_Powerplant
"Scholven" elektrana na ugalj u Gelzenkirhenu. Foto: Sebastian Schlüter - Basan1980 / CC 3.0

U cilju borbe protiv klimatskih promena vlada je imenovala panel koji je pre godinu dana preporučio da Nemačka prestane da koristi ugalj u proizvodnji struje najkasnije do 2038.

Međutim, bilo je potrebno više meseci da dogovor bude postignut budući da neki delovi Nemačke, posebno na istoku, u velikoj meri zavise od iskopavanja lignita.

Zvaničnici savezne vlade i guverneri najugroženijih nemačkih država rano jutros su konačno postigli dogovor o planu zatvaranja elektrana na ugalj.

U saopštenju vlade se navodi da će 2026. i 2029. godine biti sprovedena ocena usvojenog plana. Drugi detalji nisu saopšteni.

Nemačka više od trećine električne energije dobija sagorevanjem uglja, što stvara velike količine gasa sa efektom staklene bašte.

Savezna vlada je ranije odobrila plan da do 2038. godine potroši 40 milijardi evra za ublažavanje posledica prestanka korišćenja fosilnog goriva u rudarskim oblastima.

Taj novac bi trebalo da počne da pristiže pošto parlament usvoji zakon kojim se utvrđuju datum i uslovi kojim će se Nemačka osloboditi uglja u proizvodnji energije.

Click