Naučni tim iz Srbije izveo jedinstvene dokaze u svetu o radu srca žena pod opterećenjem

10. September 2020.
Naučni tim iz Srbije dokazao je kroz svoj medjunarodno priznat rad da jedan od najzahtevnijih oblika vežbanja kod žena uzrokuje preoblikovanje srca bez oštećenja srčane funkcije, saopštila je danas naučnica Emilija Stojanović koja je predvodila tim.
alora-griffiths-AFP680B7mxc-unsplash
Foto: Alora Griffiths / Unsplash

“Pauerlifting (powerlifting), kao disciplina, iz SAD-a i Velike Britanije proširio se velikom brznom širom sveta i dostigao značajnu popularnost. Medjutim, u javnosti još uvek vlada stereotip o pauerliftingu kao isključivo muškom sportu i to zbog velikih opterećenja tokom treninga i nesporno nežnije konstitucije žena. Sa druge strane, trening sa opterećenjem kao oblik vežbanja stekao je ogromnu popularnost među ženama u poslednje dve decenije”, navodi se u saopštenju.

Naučnica Emilija Stojanović, dobitnica nacionalne stipendije “Za žene u nauci” za 2019. godinu, saopštila je da su rezultati istraživanja sporovedenog na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja i na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu, objavljeni u najnovijem broju prestižnog američkog časopisa za ehokardiografiju.

“Rezultati istraživanja pokazali su da trening sa opterećenjem usmeren na fizički izgled i zdravstveni status, ali i pauerlifting kao najintenzivniji oblik vežbanja, dovode do odredjenih strukturalnih promena srca koje predstavljaju normalnu fiziološku adaptaciju (sindrom sportskog srca). Zaključak našeg rada je da različite vrste treninga sa opterećenjem, uključujući i pauerlifting, kod mladih žena ne dovode do oštećenja srčane funkcije. Pored toga, izneli smo i neke specifične preporuke kardiolozima pri ehokardiografski pregledima”, rekla je Stojanović.

Tim koji je Stojanović predvodila čine medjunarodno priznatih naučnika prof. dr Dragan Radovanović, doc. dr Viktor Stoičkov, prof. dr Aleksandar Ignjatović, prof. dr Eron T. Skanlan, prof. dr Vladimir Jakovljević.

U saopštejnu se dodaje da pre otkrića srpskih naučnika postojalo jedno istraživanje u toj oblasti, kod žena koje radjeno na vrlo malom uzorku ispitanika.

Rezultati istraživanja naučnog tima iz Niša biće prezentovani i na predstojećoj medjunarodnoj konferenciji o treningu snage u Hong Kongu 2022. godine pred stručnom, svetskom javnosti.

Click