Na Dunavu kod Kladova uočeni kudravi pelikani na potencijalnom gnezdilištu

2. July 2021.
Centar za istraživenje biodiverziteta objavio je danas da je na adama i zalivima na Dunavu u blizini naselja Velesnica i Grabovica kod Kladova uočeno 16 jedinki kudravog nesita (Pelecanus crispus), poznatijeg kao kudravi ili dalmatinski pelikan, koji se u Srbiji poslednji put gnezdio pre više od jednog veka.
VRACAJU LI NAM SE PELIKANI
Foto: BETAPHOTO/Prirodnjacki muzej u Beogradu/Marko Rakovic

Kako je precizirano, tokom ekspedicije u istočnoj Srbiji, sredinom juna 2021. godine, ornitolozi Prirodnjačkog muzeja i Centra za istraživanje biodiverziteta posmatrali su nekoliko retkih i ugroženih vrsta ptica, medju kojima su i odrasli parovi kudravog pelikana u fazi gneždjenja.

“Ove impozantne ptice povremeno su u Srbiji posmatrane tokom seobe i zimovanja, ali je ovo prvi put posle dugo vremena da okolnosti ukazuju na mogućnost gneždjenja”, izjavio je viši kustos-ornitolog Prirodnjačkog muzeja u Beogradu Marko Raković.

On je rekao da čitava evropska populacija kudravog nesita broji manje od 10.000 polno zrelih jedinki, a ova vrsta se smatra ugroženom jer njen opstanak zavisi od mera zaštite koje sprovode ljudi.

“Zato su podaci o potencijalno novim prirodnim gnezdilištima od velikog značaja za zaštitu vrste”, rekao je Raković.

Kudravi pelikan, jedna od najvećih ptica letačica – dužine 180 centimetara i raspona krila 3,5 metra, za svoja gnezdilišta traži izolovana i vodom okružena mesta, a najbliže takvo mesto nalazi se u delti Dunava u Rumuniji i Bugarskoj, oko 360 kilometara istočno od Kladova.

U blizini Radujevca u Negotinskoj krajini, kako je navedeno u saopštenju, posmatrano je gneždjenje još jedne retke vrste koja je iščezla sa prostora uže Srbije – belokrile čigre (Chlidonias leucopterus).

Ornitolozi su zabeležili i novi, tek drugi lokalitet gneždjenja crnoglavog galeba (Larus melanocephalus) u Srbiji, čija su dva para posmatrana na gneždjenju u blizini Kovina.

Pored ovih, izvanredno značajnih nalaza, zabeležene su i druge retke i ugrožene gnezdarice poput modrovrane, crvenoglavog svračka, patuljastog orla, obične čigre i sive guske.

Click