Milanović: Sudbinu nestalih hrvatskih veterana i civila rešiti pre ulaska Srbije u EU

13. April 2021.
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je danas da Srbija pre ulaska u EU mora da otkrije gde se nalaze posmrtni ostaci nestalih hrvatskih ratnih veterana i civila iz rata 90-tih godina u Hrvatskoj, saopštila je pres služba predsednika.
ZORAN MILANOVIC - KZN
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović. Foto: BETAPHOTO/HINA/Daniel Kasap

“Pitanje nestalih mora da se reši pre ulaska Srbije u EU. Znamo da naši susedi znaju, i moraju znati, puno više o nestalima nego što čine i pokazuju. To pitanje je ljudsko, simbolično i državno”, rekao je Milanović.

On je o tome razgovarao s predstavnicima udruženja ratnih veterana – Udruženja specijalne policije iz Domovinskog rata i Zbora udruženja veterana hrvatskih gardijskih jedinica.

Kako se navodi u saopštenju, glavne teme razgovora bile su rešavanje sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila, tužbe hrvatskih logoraša protiv Srbije, moguća ratna odšteta od strane Republike Srbije zbog agresije na Hrvatsku i obeležavanje godišnjica iz Domovinskog rata.

Predstavnici udruženja veterana su izneli stav da se ta pitanja mogu rešiti jedino uz angažman najviših državnih institucija, pa su zbog toga tražili i pomoć predsednika države.

Oni su se složili da je najvažnije rešiti sudbinu nestalih, jer je to, pre svega, pitanje humanosti i za taj zahtev dobili su podršku predsednika.

Kada je reč o ratnoj odšteti i tužbi hrvatskih logoraša, Milanović je, kako je navedeno u saopštenju, izrazio razumevanje za takva razmišljanja, ali je “u argumentovanoj raspravi tokom sastanka ukazao na realne pravne prepreke koje postoje”.

Jedna od tema bila je i inicijativa da se jasno uredi obeležavanje važnih godišnjica iz Domovinskog rata, uz zajedničko učešće državnog vrha i porodica žrtava.

Click