Meštani sela prete blokadom puteva zbog mini hidroelektrana

6. January 2020.
Meštani sela Zlota i Sumrakovca na teritoriji Bora i Boljevca, zapretili su blokadom puteva i mostova ukoliko se nastavi izgradnja mini hidroelektrana na Zlotskoj reci.
viber_image_2020-01-06_15-36-51
Zlotska reka. Foto: MMAARREE / CC 3.0

Odbornik vlaške stranke “Most” u Skupštini grada Bora Milivoje Janošević rekao je Beti da je ovo odlučeno na zboru meštana dva sela, koji smatraju da će zbog mini hidroelektrana sela ostati bez vode za piće i poljoprivredu od koje živi većina meštana.

“Pozivamo sve nadležne i dajemo im rok od sedam dana da objasne ko je doneo odluku o izgradnji, ko je izdao dozvolu, ko su izvođači, koji su to ljudi koji hoće da ovo naše bogatstvo unište”, rekao je odbornik Janošević iz Zlota, najvećeg sela u Srbiji.

Nezadovoljni meštani su se prethodno okupili u centru Zlota gde su nakratko blokirali saobraćaj.

Prema rečima organizatora protestnog skupa, formiran je Odbor za odbranu reka koji će redovno obilaziti lokacije na kojima je planiranja gradnja.

“Radove ćemo sprečiti po svaku cenu makar uveli i noćne straže i nateraćemo ih da obusteve sve aktivnosti jer dugog izlaza nemamo”, rekao je Janošević.

Prema njegovim saznanjima, na ovoj teritoriji planira se izgradnja pet mini hidroelektrana koje će, smatra on, uništiti biljni i životinjski svet kod Zlotskog kanjona koji je pod zaštitom države.

Click