Londonske bolnice pred navalom obolelih, a korona virusom zaraženi i lekari

26. March 2020.
Londonske državne bolnice suočene su sa "stalnim cunamijem" ozbiljno obolelih od novog korona virusa, a istovremeno se nose s velikim brojem zaraženog medicinskog osoblja, rekao je danas jedan zdravstveni zvaničnik.
Virus Outbreak Britain
Foto: Beta/AP Photo/Matt Dunham

Pošto su znatno povećale kapacitet prijema u intenzivnoj nezi poslednjih nedelja, bolnice u Londonu treba da se suoče sa “eksplozijom” broja teško obolelih pacijenata, sa svojevrsnim “stalnim cunamijem”, rekao je Kris Hopson za Bi-Bi-Si (BBC) Radio 4.

Medicinskog osoblja zaraženog korona virusom negde je 30 i 40 odsto, a na nekim mestima čak i 50 odsto, rekao je Hopson i dodao da se govori o stopama bolovanja medju lekarima “bez presedana”.

Po bilansu od srede, u Velikoj Britaniji je umrlo 463 osobe od novog korona virusa a 9.529 su zarađene.

Zbog pogoršanja situacije vlada je naložila opštu izolaciju i objavila da se iduće nedelje otvara privremena poljska bolnica s 4.000 kreveta u konferencijskom centru u Londonu.

Po medijima, čak desetine takvih privremenih objekata bi mogle da budu postavljene širom Velike Britanije. Cilj je da se izbegne “italijanski scenario” sa ophrvanim bolnicama što se odražava u rastu broja umrlih.

Naučnik Nil Ferguson koji savetuje Vladu o postupanju tokom pandemije, rekao je za BBC da se nadaju da će možda za tri nedelje mere početi da “ravnaju krivulju” broja zaraženih koja zasa i dalje naglo raste.

Vlada je poručila 10.000 respiratora od firme Dajson koja proizvodi usisivače.

Da bi pomoglo zdravstvu, prijavilo se 560.000 gradjana – dobrovoljaca.

Click