Kina suzbija rađanje Ujgura da bi ih bilo manje

29. June 2020.
Kineska vlast drakonskim merama obara natalitet Ujgura i drugih muslimanskih manjina da bi im smanjila brojnost, dok istovremeno stimuliše radjanje većinskog Han stanovništva.
BB165elQ
Foto: Beta/AP Photo/Mukhit Toktassyn

Ta praksa je raširenija i sistematičnija nego što se do sada znalo, pokazalo je istraživanje AP-a zasnovano na državnoj statistici i dokumentima, i razgovorima s 30 bivših zatvorenika, njihovom rodbinom i jednim bivšim zatvorskim čuvarom.

Kampanju suzbijanja radjanja tokom poslednje četiri godine u krajnje zapadnom regionu Sinkjanga, gde živi turkofona manjinska grupa Ujgura, neki stručnjaci nazivaju “demografskim genocidom”.

Kina redovno podvrgava pripadnice te manjina proveri da li su trudne, nameće im korišćenje intrauterinih sredstava kontracepcije, sterilizaciju i čak abortus u stotinama hiljada slučajeva, pokazuju podaci. Za nepoštovanje tih mera je predvidjen zatvor.

Vlasti uz to šalju u logore i teško novčano kažnjavaju roditelje ako imaju više od troje dece, utvrdila je agencija AP.

Tragajući za skrivenom decom, policija pretresa kuće i zastrašuje roditelje, a decu koju nadje, oduzima i odvodi.

Stopa nataliteta u većinski ujgurskim regionima Hotana i Kašgara opala je za više od 60 odsto od 2015. do 2018. godine, što je poslednja godina dostupna u državnoj statistici.

Stotine miliona dolara koje država daje za kontrolu rađanja, pretvorili su za samo nekoliko godina Sinkjang iz jednog od najbrže rastućih regiona u Kini u jedan od najsporijih, pokazalo je novo istraživanje stručnjaka za Kinu Adriana Cenca koji saradjuje s neprofitnom Memorijalnom fondacijom žrtava komunizma u Vašingtonu.

Foto: Beta/AP Photo/Andy Wong/Arhiva

Ministarstvo spoljnih poslova Kine i vlada Sinkjanga nisu odgovorili na višestruke molbe za komentar tih podataka.

Međutim, Peking je ranije rekao da su te nove mere namenjene pravičnom omogućavanju da kinesko stanovništvo Han i etničke manjine imaju isti broj dece.

Po napuštenoj kineskoj “politici jednog deteta” koju su vlasti dugo podsticale, ponekad i silom, kontracepcija, sterilizacija i pobačaj nametani su većinskom stanovništvu Han. Ali manjinama je bilo dozvoljeno da imaju po dvoje dece, a u selu i troje.

To se promenilo pod vlašću predsednika Si Djinpinga, najautoritarnijeg lidera Kine za nekoliko decenija. Ubrzo pošto je on došao na tu dužnost, vlast je revidirala propise o rađanju tako da i Kinezi Han iz Sinkjanga mogu imati i po troje dece, baš kao i manjine.

Iako su na papiru jednaki, Han Kinezi su u velikoj meri pošteđeni abortusa, sterilizacije, ubacivanja intrauterinih sredstava kontracepcije i zatvaranja u logore zbog prevelikog broja dece, što se sve nameće drugim stanovnicima Sinkjanga, pokazuju razgovori i podaci.

Foto: Beta/AP Photo/Ng Han Guan/Arhiva

Žene su u logorima podvrgnute prisilnoj ugradnji intrauterinih sredstava kontracepcije i injekcijama koje, kako izgleda, sprečavaju trudnoću, a neke, tučene do krvarenja, imaju trajne posledice.

Samo tokom 2014. godine u Sinkjangu je ugradjeno više od 200.000 intrauterinih sredstava kontracepcije, a 2018. godine 60 odsto više, gotovo 330.000.

Kineska zdravstvena statistika takođe pokazuje uporedni porast sterilizacije u Sinkjangu: broj tih intervencija je od 2016. do 2018. godine porastao sedam puta, na više od 60.000 postupaka godišnje.

Kampanja suzbijanja rađanja potiče od zabrinutosti države da visok natalitet među muslimanima dovodi do siromaštva i ekstremizma u Sinkjangu, sušnom, zabačenom regionu gde poslednjih godina ima napada noževima i bombama, za šta se odgovornost svaljuje na islamske teroriste.

“Namera možda nije da se u potpunosti eliminiše ujgursko stanovništvo, ali će mu se znatno smanjiti vitalnost i time olakšati njegova asimilacija”, rekao je Daren Bajler, stručnjak za ujgurske studije na Univerzitetu Kolorada.

Neki stručnjaci idu dalje od te ocene: “To je genocid i tačka!”, izjavila je stručnjakinja za Ujgure Džoan Smit Finli, sa Univerziteta Njukasl u Velikoj Britaniji. “To nije trenutno, šokantno, masovno ubijanje na mestu – kao pri genocidu, već spor, bolan, puzeći genocid”.

Click