Jutarnji list: Medved i Milošević obilaze i srpska sela bez struje – novi korak ka normalizaciji

3. August 2020.
Potpredsednici hrvatske vlade Tomo Medved i Boris Milošević zajedno će posle Grubora, gde će 24. avgusta prisustvovati obeležavanju godišnjice stradanja srpskih civila tokom operacije Oluja, posetiti i srpska sela bez vode i struje, piše danas Jutarnji list navodeći da je to još jedan korak u normalizaciji odnosa.
medved-2_1596446681.640x360_rss.jpg
Foto: Beta

“Dugo smo o svemu razgovarali. Ne samo o odlasku potpredsednika vlade Borisa Miloševića u Knin, i o Gruborima, već o svemu što treba napraviti. Možemo napraviti iskorak. Ova vlada dobila je mandat za to, ali idemo korak po korak”, rekao je za zagrebački dnevnik neimenovani član vlade.

Prvi korak je dostojanstveno obeležavanje godišnjice Oluje, naredni je priznanje svim žrtvama, zbog čega će ministar branitelja Tomo Medved 24. kolovoza otići u Grubore i položiti venac za stradale srpske civile, dodao je taj izvor.

Prema navodima zagrebačkog dnevnika u Hrvatskoj ima 80-ak sela u kojima živi srpsko stanovništvo, a do danas nisu reelektrificirana zbog čega su stariji ljudi prisiljeni da žive u nemogućim uslovima bez struje i vode, dok je drugima, koji bi se možda i vratili u Hrvatsku, povratak time praktično onemogućen.

Na povratku Srba koji su tokom i nakon Oluje otišli iz Hrvatske najozbiljnije je počelo da se radi 2004, kada su HDZ i SDSS u koalicionom sporazumu naveli stvaranje uslova za povratak, konkretno elektrifikaciju sela, koja bi obuhvatila oko 9.000 domaćinstava, ali sporazum nikada nije sproveden do kraja.

“Imamo cilj i postupno idemo do njega. Mi smo u vladi svesni svega, i znali smo kakve će biti reakcije nakon što je objavljeno da će Boris Milošević, kao potpredsednik Vlade i član SDSS-a, doći u Knin na godišnjicu Oluje. Reakcije iz Srbije bile su nam očekivane, kao i podeljen stav Srba iz Hrvatske. No naš je stav da sve uvažavamo jasan i čvrst”, rekao je sagovornik iz hrvatske vlade za Jutarnji list.

Click