Japanska vlada predlaže postepeno puštanje vode iz Fukušime u more

23. December 2019.
Japansko ministarstvo privrede i industrije predložilo je danas da se ogromna količina radioaktivne vode, koja se nalazi u havarisanoj nuklearnoj centrali Fukušima, odstrani postepenim ispuštanjem u okean ili isparavanjem.

Predlog je dat u pokušaju da se reši veliki problem za operatora nuklearne centrale tokijske elektro kompanije TEPCO pošto nestaje raspoloživog prostora za skladištenje, uprkos strahovanju od ljutite reakcije javnosti.

Ovo je prvi put da je ministarstvo suzilo opcije za tu vodu. Gotovo devet godina od havarije centrale Fukušima Daiči 2011. godine, kao posledica zemljotresa i cunamija, radioaktivna voda se i dalje akumulira pošto je potrebna voda za hlađenje jezgra i smanjenje na minimum curenja iz oštećenih reaktora.

Vladin tim godinama razmatra kako da se reši ta kriza. U danas podnetom nacrtu ministarstvo predlaže kontrolisano oslobađanje vode u Tihi okean, dozvoljavanje vodi da ispari ili kombinaciju te dve metode.

Minstarstvo je saopštilo da je kontrolisano oslobađanje kontaminirane vode u more najbolja opcija zato što bi se tako razvodnjila i raspršila voda iz centrale koristeći metod koji je odobrilo relevantno telo UN. Time bi se takođe olakšalo nadziranje nivoa radijacije u okolini.

Kada bi se cela količina vode ispustila u periodu od godinu dana nivoi radijacije bi se povećali hiljadu puta manje od nivoa koje ljudi obično dobiju iz prirodne okoline, navela je vlada.

Ministarstvo je ukazalo da je isparavanje kontaminirane vode testiran i dokazan metod posle topljenja jezgra 1979. u nuklearnoj centrali “Tri majl ajlend” (Three Mile Island) u američkoj državi Pensilvaniji, kada je trebalo dve godine da se oslobodi 87.000 tona vode kontaminirane tricijumom.

Japanska vlada i operator nuklearne centrale Tokijska elektro kompanija (TEPCO) nisu mogli da se reše više od milion tona radioaktivne vode koja je procesuirana i uskladištena zbog protivljenja lokalnih ribara i stanovnika koji strahuju da bi to dalje naškodilo ugledu Fukušime i obnovi centrale.

Kompanija je uspela da smanji obim vode ispumpavanje podzemne vode uzvodno i postavljanjem skupog podzemnog “ledenog zida” oko zgrada sa reaktorima da se spreči curenje vode u more.

TEPCO navodi da ima prostora da uskladišti do 1,37 miliona tona i samo do leta 2022. godine što je podstaklo spekulacije da bi voda mogla da bude ispuštena posle Olimpijade u Tokiju idućeg leta.

Kompanija i stručnjaci navode da rezervoari sa vodom blokiraju rad na gašenju centrale i da treba da oslobode prostor za izgradnju skladišta za uklonjen otpad i druge radioaktivne materijale.

Rezervoari bi takođe mogli da ispuste svoj radioaktivni sadržaj u slučaju većeg zemljotresa, cunamija ili poplave.

Stručnjaci, uključujući i stručnjake Međunarodne agencije za atomsku energiju koji su pregledali centralu Fukušima smatraju da je kontrolisano oslobađanje vode u okean jedina realistična opcija, mada bi po njima ona trajala decenijama.

Click