Izraelski parlament zaseda po sudskom naredjenju

23. March 2020.
Izraelski parlament od danas ponovo zaseda pošto je to naredio Vrhovni sud da bi se izabrao novi predsednik tog tela posle poslaničkih izbora održanih 2. marta.
Democracy protest Jerusalem
Foto: Beta/AP Photo/Eyal Warshavsky
Ta odluka je udarac za premijera prelazne vlade Benjamina Netanjahua dok pokušava da vodi zemlju kroz krizu nastalu zbog zaraze korona virusom i da što više odloži sudjenje za korupciju koje mu predstoji.

Predsednik Skupštine Juli Edelštajn iz Netanjahuovog konzervativnog Likuda suspendovao je aktivnosti parlamenta prošle sedmice, pozivajući se na proceduralna pitanja i ograničenja velikih skupova zbog širenja zaraze.

Opozicioni savez partija centra “Plavo i belo”, Netanjahuovog rivala Benija Ganca koji ima tesnu većinu u novoizabranom parlamentu, Knesetu, rekao je da poslanici moraju da nastave da rade i u vreme krize.

Taj savez je optužio Edelštajna da je zatvorio skupštinske sale da bi ostao na funkciji i zaštitio svog partijskog lidera.

“Demokratija i zakon će biti zaštićeni u Izraelu čak iako to nekom ne prija”, rekao je Ganc u skoro praznoj skupštinskoj sali.

Izrael je strogo ograničio javne skupove zbog opasnosti od zaraze korona virusom.

Ipak, poslanici su počeli rad na osnivanju ključnog odbora za praćenje aktivnosti vlade. Planiraju da glasaju u grupama od šest po šest poslanika u 20 navrata.

Očekuje se da će Savez Plavo i belo izabrati novog predsednika i iskoristiti svoju parlamentarnu većinu za donošenje zakona koji bi onemogućio Netanjahuu da bude premijer.

Večeras je ponovo bilo demonstracija u Jerusalimu protiv predsednika Kneseta i zatvaranja parlamenta, što demonstranti smatraju pretnjomza demokratiju.

Click