I pored upozorenja kompaniji Zidjin, Bor i danas prekriven gustim dimom

12. September 2020.
Prema podacima sa mernih stanica Agencije za zaštitu životne sredine, koncentracija sumpor-dioksida u gradskom parku u Boru i jutros je bila višestruko veća od propisanih 350 mikrograma po metru kubnom.
KINESKI ZIDJIN: RADIMO SA ZASTARELOM TEHNOLOGIJOM
Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

U 7 sati instrumenti su pokazali vrednost od 1832, a dva sata kasnije 1156 mikrograma štetnih čestica.

Vrednost se do deset sati povremeno smanjivala, ali je uvek bila iznad zakonski propisanih 350 mikrograma po metru kubnom a naznačeno je da je vazduh “jako zagadjen” i opasan po stanovništvo.

Gotovo konstantno zagadjivanje se nastavilo i dan nakon što je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić najavio krivičnu prijavu protiv Zidjina ukoliko količina štetnih materija bude zebeležena u vazduhu iznad grada, i najavama odbornika opozicije da će u Boru započeti veliki ekološki protesti.

Ilija Djuričić, iz Inicijative “Mladi menjaju”, kaže da je očigledno da institucije u Srbiji ne rade svoj posao kojim treba da zaštite stanovništvo.

“Mislim da se zagadjenje nastavlja radi nečijih interesa i da ljudi u institucijama ne rade ono za šta ih gradjani plaćaju. Ministarstva i lokalna samouprava moraju da zaštite gradjane i da preduzmu sve mere kako bi se zagadjenje zaustavilo, jer je očigledno da su Borani žrtvovani radi proizvodnje u Zidjinu”, rekao je Djuričić za portal istmedia.rs.

Nakon najave gradonačelnika Bora da će pokrenuti krivičnu prijavu protiv zagadjivača, oglasila se i Stranka Slobode i pravde, koja podseća da su protiv zagadjivača prijavu podneli još u novembru prošle godine, ali da po njoj Tužilaštvo ne postupa, jer su u njoj, pored zagadjivača, obuhvaćeni i gradonačelnik Aleksandar Milikić i ministar ekologije Goran Trivan.

Ta stranka podseća da su nakon podnošenja prijave i nekoliko protesta, učesnici od strane vlasti nazvani plaćenicima i ekstremistima, a ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je protest ljudi, koji su na ulici branili svoje pravo na zdravlje, nazvao političkim manevrom.

SSP ocenjuje da su reči izgovorene na sednici Skupštine grada, o strožem odnosu prema Zidjinu, samo još jedan “trik aktuelne vlasti koja se Ugovorom o strateškom partnerstvu obavezala da zagadjivač neće snositi ni finansijsku ni krivičnu odgovornost ukoliko dodje do prekomernog zagadjenja”.

Click