Fronteks: U Evropi zbog pandemije 85 odsto manje ilegalnih prelazaka granice

12. May 2020.
Broj ilegalnih prelazaka granice na glavnim migracionim rutama u Evropi u aprilu je opao za 85 odsto u odnosu na prethodni mesec i dostigao oko 900, objavila je danas evropska Agencija za kontrolu granica, Fronteks.
Virus Outbreak Greece Migrants
Migranti na za Pirej sa ostrva Lezbos u Grčkoj. Foto: Beta/AP Photo/Panagiotis Balaskas

To je najmanji broj od 2009. godine, od kada Fronteks prikuplja podatke.

Dodaje se da je taj rekordni pad posledica mera zbog pandemije korona virusa, kao i kašnjenja u dobijanju podataka od država.

U prva četiri meseca 2020. godine, ukupan broj ilegalnih prelazaka granica je ipak sličan kakav je bio u isom periodu prethodne godine – 26.650.

U regionu Zapadnog Balkana, u aprilu je pad bio 94 odsto u odnosu na mart. Medjutim, ukupan broj ilegalnih prelazaka granice je u prva četiri meseca u tom regionu porastao za 60 odsto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, odnosno, dostigao je gotovo 6.000.

Najveći pad broja ilegalnih prelaza granice ka Evropi bio je u aprilu na migratornoj ruti sa istočnog Mediterana.

Prošlog meseca je tamo bilo 40 pokušaja ilegalnog prelaska granice, što je za 99 odsto manje nego u martu, dodaje Fronteks i podseća da je u periodu od januara do aprila bilo više od 11.200 ilegalnih prelazaka granice, što je pad od 18 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Reč je uglavnom o Avganistancima.

U regionu centralnog Mediterana, u aprilu je registrovano oko 250 slučajeva ilegalnog prelaska granice, što je pad od 29 odsto u odnosu na mart.

U prva četiri meseca ove godine, u toj oblasti je bilo više od 4.100 ilegalnih prelazaka granice, što je tri puta više nego u istom periodu 2019. godine. Reč je uglavnom o migrantima iz Obale Slonovače, Bangladeša i Maroka.

Na zapadnom Mediteranu zabeležen je pad od 82 odsto u odnosu na mart. U prva četiri meseca 2020. godine, bilo je više od 3.000 ilegalnih prelazaka granice, što je pad od 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Reč je uglavnom o Alžircima i Marokancima.

Click