Francuska vlada predstavila predlog zakona o klimi

10. February 2021.
Francuska vlada predstavila je danas predlog zakona o klimi navodeći da želi da "ekologija bude u modelu Francuske", ali je tekst naišao na negodovanje levice i nevladinih organizacija koje smatraju da nije dovoljno ambiciozan.
dcbb0366.640x360_rss.jpg
Foto: Beta

Cilj predloga zakona “Klima i prilagodljivost” je postizanje “smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte” za 40 odsto do 2030. godine.

Zakon bi trebalo da ekologiju “uvede u srce francuskog modela” odnosno da udje u sve sfere javnog života – u škole, javne službe, pravosudje, urbanizam i saobraćaj.

Parlament će krajem marta početi raspravu o predlogu zakona, a usvajanje se očekuje najkasnije u septebru.

Tekst su sastavili pored stručnjaka i političara, i gradjani. Grupa od 150 gradjana izabrana je žrebom i ona je predložila 149 mera za borbu protiv klimatskih promena.

Medjutim, predlog zakona naišao je na kritike nekih stručanjaka i ekoloških aktivista koji osudjuju nedostatak ambicioznosti.

“Ne razumem (predsednika Francuske) Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), koji na medjunarodnoj sceni provodi vreme govoreći da mora mnogo da se uradi, a nije u stanju da to uradi u svojoj zemlji”, rekao je jedan aktivista.

Click