Ekološki ustanak danas u centru Beograda

11. September 2021.
Više od 30 ekoloških organizacija i pojedinci okupljeni oko Ekološkog ustanka danas će u centru Beograda, zbog niza ekološki problema, organizovati protest pod nazivom "Ustanak za opstanak".
241748930_909989482933653_1400821528132005289_n
Foto: Facebook / Odbranimo reke Stare planine

Prema najavama organizatora, protest će početi u 14.00 ispred Predsedništva Srbije, a govoriće, kako se očekuje, brojni ekološki aktivisti, javne ličnosti, profesori, glumci, književnici…

“Ovog leta smo ostali žedni, udišemo toksičan vazduh, a zemlja se rasprodaje. Nastavlja se gradnja mini-hidroelektrana, seku se šume, šire rudnici, otvaraju kamenolomi”,  naveli su neke od razloga za protest organizatori.

Dodali su u saopštenju da se “oni koji dignu glas (zbog ekoloških problema) prebijaju ili im se preti”, i ocenili da se “planira mračna budućnost Srbije”.

“U pitanju je opstanak svih nas”, naveli su organizatori i najavili da će, pored ostalih, govoriti ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta iz grupe Odbranimo reke Stare planine i Žaklina Živković iz inicijative Pravo na vodu.

Više hiljada gradjana učestvovalo je 10. aprila na protestu nazvanom Ekološki ustanak koji je u Beogradu organizovala grupa Odbranimo reke Stare planine, zatraživši uvodjenje moratorijuma na izgradnju malih hidroelektrana, obustavu seče šuma po Srbiji, i intenzivnije pošumljavanje.

Click