DRI: Iz javnih vodovoda u Srbiji gubi se trećina vode

23. December 2019.
U mreži javnih vodovoda Srbije godišnje se u proseku gubi više od jedne trećine vode, a jedna petina vodovodne mreže gubi više od 50 odsto vode.
luis-tosta-SVeCm5KF_ho-unsplash
Ilustracija. Foto: Luis Tosta / Unsplash

To je danas rekao predsednik državne revizorske institucije (DRI) Duško Pejović.

On je u izveštaju o reviziji svrsishodnosti upravljanja vodovodnom infrastrukturom naveo da statistički podaci za 2018. godinu pokazuju da se u vodovodnoj mreži Beograda gubi 33 odsto vode.

“Procena je da se prosečno godišnje po tom osnovu gubi više od deset milijardi dinara”, rekao je Pejović.

Dodao je da gubitak vode nije jedini trošak jer tome treba dodati i hemikalije, energente i druge propratne izdatke.

Pejović je rekao da se gubici u mrežei mogu smanjiti investicijama u revitalizaciju mreže za šta su, prema državnim procenama, potrebna ulaganja od oko 800 miliona evra.

Državna revizorka Nada Tošić rekla je da su gubici vode u Holandiji u proseku pet odsto godišnje, u Nemačkoj sedam, Sloveniji 27, Rumuniji 38, a u Srbiji 35 odsto.

Revizija je rađena u JKP Beogradski vodovod i kanalizacija, JKP Naisus iz Niša, JKP Lazarevac i JKP Hameum iz Prokuplja u periodu od 2015. godine do 2018.

Revizija, uz upitnik koji je poslat u 148 preduzeća za snabdevanje vodom, pokazala je da deset odsto preduzeća ne meri vodu, 50 odsto ne proverava tačnost merača protoka vode, a samo pet odsto kontroliše količine vode koje se proizvedu i dopreme do potrošača.

Glavni razlog za velike gubitke vode je starost vodovodne mreže.

U sastavu Beogradskog vodovoda i kanalizacije 22 odsto mreže je staro od 46 do 55 godina, a deset odsto mreže u dužini 400 kilometara starije je od 55 godina.

Beogradski vodovod i kanalizacija je od 2015. do 2018. godine investirao 68 odsto sredstava neophodnih za amortizaciju, niški Naisus svega devet odsto, dok lazarevački i vodovod iz Prokuplja nisu imali investicija u tom periodu.

“Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i pored utvrđenog stanja i spovedenih mera za smanjenje gubitaka vode, nije preduzelo mere i predložilo Vladi Srbije donošenje propisa ili preduzimanje mera koje bi dugoročno smanjile gubitke vode”, rekla je Tošić.

Na pitanje da li je neko snosio odgovornost za stanje u bilo kojoj vodovodnoj mreži u Srbiji, Pejović je rekao da je cilj revizije bio da ukaže na sistemske propuste i nedostatke, a da se “po ko zna koji put potvrdilo da interne kontrole nisu efikasne”.

“Dali smo preporuke šta da se uradi i rok je najmanje tri godine”, rekao je Pejović.

Click