Danas: Štetni gasovi u Boru se ne prerađuju negu puštaju u atmosferu

14. December 2019.
Povećano zagađenja vazduha u Boru direktna je posledica smanjenja proizvodnje u fabrici sumporne kiseline zbog čega se štetni gasovi ne prerađuju, nego se ispuštaju u atmosferu, piše beogradski list "Danas" u vikend izdanju, pozivajući se na izvore u fabrici.
Borizvazduha
Bor. Foto: Bor030.net

Obično se “gasovi ‘hvataju’ i prebacuju u fabriku sumporne kiseline koja od njih stvara proizvode koji se prodaju na tržištu”, objasnio je sagovornik lista.

“Međutim, pošto je potražnja za tim proizvodima mala, (kineska) kompanija ‘Ziđin’ (vlasnica RTB Bor) na tome ne može puno da zaradi, pa se umesto da idu u fabriku na preradu, gasovi koji sadrže i sumpornu kiselinu, izbacuju se kroz dimnjak topionice”, piše list.

Zbog toga je došlo do povećanja količine sumporne kiseline u vazduhu i povećanog aerozagađenja i zagađenja zemljišta. Dim koji se pritom stvara je štetan za zdravlje ljudi i za životnu sredinu.

Pošto se već mesecima građani Bora suočavaju s tim problemom, Dejan Bulatović, potpredsednik Stranke slobode i pravde i ekološki aktivista pita vlasnike preduzeća iz kineske kompanije “Ziđin” “da li misle da bi gasove koji sadrže sumpornu kiselinu mogli bez sankcija da izbacuju u vazduh u Briselu, Minhenu, Parizu i drugim gradovima Evropske unije?”.

Dodao je da izbacivanjem gasova koji sadrže sumpornu kiselinu u vazduh “Ziđin” krši zakone Srbije.

Po podacima Agencije Srbije za zaštitu životne sredine, od početka ove godine, do sredine avgusta, merne stanice za kontrolu kvaliteta vazduha u Boru su 199 puta zabeležile vrednosti sumpor-dioksida iznad dozvoljenih granica. Od toga je sedam puta zagađenje bilo opasno po zdravlje ljudi.

Gradska uprava Bora je nedavno formirala radnu grupu koju pored njenih predstavnika, čine i nadležni iz “Ziđina” i mesnih zajednica gde je zagađenje najveće.

Click