Australija: Kiša pada, požari gore, turizam propada

17. January 2020.
Već dva dana jaka kiša pada na istoku Australije, dajući predah vatrogascima iscrpljenim mesecima žestoke borbe protiv poljskih i šumskih požara, od kojih su desetine i danas van kontrole.
Australia Wildfires
Foto: Beta/AP Photo/Rick Rycroft

U sezoni požara neviđenih i po obimu i po trajanju, koja je počela rano, još u septembru, poginulo je 28 ljudi i izgorele su hiljade kuća.

Pogoršanu globalnim zagrevanjem, ovu sezonsku krizu šumskih požara podstaklo je naročito vruće i suvo vreme poslednjih meseci na tom ogromnom ostrvskom kontinentu.

Danas je kiša najjača za gotovo deset godina pala u većini područja oštećenih vatrom, saopštila je vatrogasna služba Novog Južnog Velsa i dodala da “drži palčeve da će se to nastaviti i narednih dana”.

Međutim, danas je tridesetak velikih požara i dalje van kontrole upkos kiši, isto kao i u četvrtak, rekao je taj izvor.

Desetine požara gore u južnoj državi Viktoriji.

Međutim, kiša nije pala na Ostrvo kengura, utočište izuzetne flore i faune, južno od obale Adelaide.

Plamen je opustošio nacionalni park tog ostrva, ubivši veliki deo populacije koala i preteći da potpuno iskoreni neke endemske vrste ptica i životinja-torbara.

Ipak, mogućnost vlažnijeg vremena u istočnoj i južnoj Australiji narednih dana daje nadu. Obilna kiša očekuje se tokom vikenda u Novom Južnom Velsu, čiji je glavni grad Sidnej, zatim na jugu te države, i u susednoj Viktoriji.

Naučnici procenjuju da je od požara u Australiji uginulo više od milijardu životinja.

Veliki deo njihovih staništa je uništen, a ekološka udruženja upozoravaju na rizik od izumiranja određenih vrsta.

Jutros su koale i druge životinje iz australijskog parka gmizavaca na istočnoj obali Novog Južnog Velsa spasavane od – poplava.

“To je neverovatno: još prošle nedelje smo svakodnevno imali neposrednu opasnost od šumskih požara, a danas je ceo tim na natopljenom terenu, boreći se da spase naše životinje i zaštiti park od poplave kakvu u parku nismo doživeli više od 15 godina”, rekao je direktor tog parka Tim Fokner.

Ispostavilo se da su pljuskovi dvosekli mač jer voda otežava intervencije vatrogasnih vozila koja se zaglavljuju na blatnjavim šumskim putevima.

Uz to, planine koje su poslednjih meseci ogolele zbog požara, ne mogu zadržati vodu i bujice blata se slivaju niz potoke.

Takve bujice su već dovele do uginuća znatnog broja riba, otrovanih blatnjavim pepelom, prenose mediji.

Od početka ove krize, zasad je izgorela površina od 100.000 kvadratnih kilometara – veća od Južne Koreje (a ravna ukupnoj površini Srbije i Crne Gore).

Ogromne razmere tog uništenja su primer katastrofalnih posledica klimatskih promena sa kojima će se planeta sve više suočavati, istakli su naučnici.

Samo gubici turizma Australije već se računaju u milijardama dolara jer su mnogi strani posetioci otkazali putovanja, kaže organizacija zadužena za taj sektor.

Broj putnika koji su rezervisali boravak u Australiji smanjio se za 10 do 20 odsto otkako su požari počeli u septembru, a to smanjenje znači gubitak 4,5 milijarde australijskih dolara (2,70 milijardi evra), kaže Australijski savet za turizam (ATEC).

“Stranci otkazuju dolazak zbog zabrinutosti za kvalitet vazduha, za svoju bezbednost i zbog uticaja požara na našu turističku ponudu, kao i zbog neizvesnost koliko će nam vremena trebati da se oporavimo”, rekao je Piter Šeli, generalni direktor ATEC-a.

Mediji u svetu široko izveštavaju o krizi zbog posljkih i šumskih požara u Australiji, bez presedana po obimu i po trajanju, dok su turistički gradovi Sidnej i Melburn mesecima bili u oblaku otrovnog dima.

ATEC precizira da je otkaza najviše medju očekivanim putnicima iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije i drugih zemalja Evrope. Period od decembra do februara obično donosi polovinu posetilaca s tog tržišta.

Šeli je rekao da vlada i turističke agencije moraju hitno poslati u svet poruku da požarima nisu pogođene mnoge turističke destinacije prostrane Australije.

Australijska konzervativna vlada izložena je teškim kritikama zbog politike upravljanja požarima i odnosa prema klimatskim promenama.

U petak je najavljen državni plan oporavka od požara uz rashode od dve milijarde australijskih dolara (1,24 milijarde evra).

Premijer Skot Morison je u petak najavio i veliko pojačanje turističke industrije, o čemu će pojedinosti biti objavljene sledeće nedelje.

Click