AP: Ogromna ostrva otpada plutaju rekama Balkana

5. January 2021.
Ogromna ostrva otpada plutaju nekim rekama Balkana i ugrožavaju životnu sredinu, ali i hidroelektranu "Višegrad" na reci Drina, piše danas američka agencija Asošiejted pres.
Bosnia Balkans Pollution
Višegrad. Foto: Beta/AP Photo/Eldar Emric

Plastične flaše i kese, zardjala burad i drugi otpad danas su se mogli videti u Drini blizu Višegrada, na istoku Bosne i Hercegovine, navodi AP.

Agencija dodaje da je danas počelo uklanjanje otpada kod hidroelektrane “Višegrad” kako bi bila izbegnuta potencijalna šteta.

Uzvodno, pritoke Drine u Crnoj Gori, Srbiji i BiH nose još otpada nakon što su nabujale vode prešle preko deponija u toj oblasti, piše u tekstu.

AP navodi da balkanske države karakteriše loše upravljanje otpadom i da tone djubreta redovno završavaju u rekama.

Dodaje se da je ovonedeljno pucanje lančanice koja je zadržavala otpad dovelo do masovnog nagomilavanja djubreta u Drini i ugrožavanja višegradske brane.

“Zvaničnici navode da se iz Drine blizu Višegrada svake godine izvuče izmedju 6.000 i 8.000 kubnih metara otpada. Iako problem nije nov, Srbija, BiH i Crna Gora nisu mnogo učinili na njegovom rešavanju, a sve zemlje su na putu ka EU”, piše AP.

Višegrad. Foto: Beta/AP Photo/Eldar Emric

Američka agencija navodi reči ekološkog aktiviste iz grupe Eko centar Dejana Furtule da problem djubreta u Drini ugrožava i lokalnu zajednicu jer se otpad posle vadjenja iz reke baca na lokalnu deponiju koja često gori i iz koje se otrovna tečnost vraća u Drinu.

“Svi smo ovde u opasnosti, čitav ekosistem”, rekao je Furtula.

Agencija navodi da je otpad iz reke Lim stvorio sličan problem u Potpećkom jezeru na jugozapadu Srbije.

“Slike nagomilanog djubreta koje pokriva i veštačko jezero i Drinu izazvale su gnev. Ovonedeljni naslov u listu Blic glasio je ‘Užasno i sramotno’, a u tekstu je Potpećko jezero opisano kao plutajuća deponija”, piše agencija.

Dodaje da su i Drina i Lim reke poznate po smaragdnoj boji i pejzažu od kojeg zastaje dah.

Posle ratova 90-ih godina prošlog veka, Balkan i dalje znatno zaostaje za ostatkom Evrope i ekonomski i po pitanju zaštite životne sredine, navodi AP.

Agencija dodaje da još jedan ogroman problem predstavlja opasno zagadjenje vazduha u većini gradova u regionu.

Click