Akademija nauka Kosova ocenila inicijativu Srbije o mini Šengenu kao subverzivnu i antialbansku

24. December 2019.
Akademija nauka i umetnosti Kosova (ANUK) ocenila je danas da inicijativa Srbije o "mini Šengenu" ima subverzivnu pozadinu, da za cilj ima rušenje evropske perspektive Balkana i miniranje albanskog političkog potencijala u tom procesu.
1078px-Academy_of_Sciences_and_Arts_of_Kosovo_February_2013
Akademija nauka i umetnosti Kosova. Foto: Arild Vågen - CC 3.0

“Znajući da Kosovo ne može biti uključeno ni u jedan proces i ni u jedan dogovor gde nije ravnopravno i gde joj se ne priznaje državnost i suverenitet, uvreda koja mu je naneta tokom poslednjeg sastanka u Tirani, uključujući i uvredljive tirade premijera Albanije, podrazumeva neopravdanu osvetu i sa konotacijama straha za budućnost odnosa Kosova i Albanije”, ističe se u izjavi ANUK-a.

Dodaje se da u Tirani, zajedno sa negiranjem srpske agresije na Kosovo, na hiljade ubijenih i masakriranih, deportacija i neviđenih razaranja, ne samo da je promovisana zvanična indiferentnost Albanije i negiranje te nacionalne memorije nazivajući tu istoriju Kosova “patetičnim pitanjem” od strane premijera Albanije Edija Rame.

ANUK je istakao da još više zabrinjava i da je strašnija mlaka reakcija nezavisnih institucija, civilnog društva, akademskog sveta i slobodoumnih stvaralaca u Albaniji koji su ili prinuđeni da ćute, ili su bezglasno podržali “divljačke istupe njihovog lidera protiv Kosova”.

Na Kosovu je održavanje trećeg po redu samita o “mini Šengenu” prošle nedelje u Tirani naišlo na opštu osudu, a naročito izjave koje je alabanski premijer Edi Rama izneo na račun kosovskih rukovodilaca optužujući ih za štetu koju nanose Kosovu i nazivajući ih lažovima i licemerima.

Click