Afrika i Latinska Amerika lake mete za korona virus

20. March 2020.
Korona virus se širi po delovima sveta koji su najmanje pripremljeni, a neke države Afrike i Latinske Amerike nemaju dovoljno opreme, ni obučene zdravstvene radnike da odgovore na epidemiju.
Virus Outbreak South Africa
Prizor iz Soveta, predgrađa Johanezburga. Foto: Beta/AP Photo/Themba Hadebe

Mnoge države zatvaraju granice i zabranjuju velika okupljanja u nadi da će izbeći scene iz Italije i Amerike, ali lokalno prenošenje virusa je počelo.

Zbog slabog zdravstvenog sistema treba u ranoj fazi sprečiti veliko širenje virusa. U Africi je zaraženo manje od 800 ljudi, a u Latinskoj Americi ispod 2.000.

Eksperti kažu da su sa ograničenim resursima identifikovanje slučajeva, praćenje i testiranje ključni.

“Videli smo kako se virus ubrzava nakon odredjenog prelaznog roka tako da je najbolji savet za Afriku da se pripremi za najgore već danas”, izjavio je u sredu generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

Regionalni direktor SZO za Afriku, dr Mašidiso Moeti, rekao je da su nedostatak objekata za intenzivnu negu i respiratora jedni od najvećih izazova sa kojima se kontinent suočava.

Prizor iz Soveta, predgrađa Johanezburga. Foto: Beta/AP Photo/Themba Hadebe

Lider Afrike u Svetskom ekonomskom forumu, Elsie Kanza, izjavila je da su mnoge zemlje naučile lekcije posle epidemije ebole u zapadnoj Africi 2014. godine od koje je umrlo više od 10.000 ljudi.

Afrički centri za kontrolu i prevenciju bolesti stvoreni su kako bi odgovorili na ebolu. Od juče, 43 zemlje mogu da testiraju na korona virus. Pored toga, kineski milijarder Džek Ma obećao je ove nedelje da će donirati 1,1 milion testova, 6 miliona maski i 60.000 zaštitnih odela i oklopa.

Afrika nije jedini kontinent koji je zabrinut za ono što dolazi. Nekoliko država u Latinskoj Americi su takodje nepripremljene za epidemiju sa lošim zdravstvenim sistemima.

Peruanski ministar odbrane Valter Martos rekao je na lokalnoj američkoj televiziji da Peru ima manje od 400 respiratora.

Peru i druge zemlje Latinske Amerike posmatraju dešavanja u Evropi kao upozorenje i nadaju se da će smanjiti širenje virusa pre nego što bolnice budu preplavljene.

Nacionalni zdravstveni sistem u tim zemljama je osakaćen godinama unazad ekonomskom situacijom, političkim haosom i humanitarnom krizom, sa rastućim stopama smrtnosti i velikim nedostatkom vode i lekova.

Click