Balkanski taktovi Wagnera

25. January 2023.
”Miješali smo se, miješamo se i nastavićemo da se miješamo”, bez ustručavanja je u decembru izjavio Prigožin upitan oko aktivnosti grupe tokom izbora u SAD-u. Zašto se onda ne bi miješali i na Zapadnom Balkanu, gdje se interesi Rusije ne ograničavaju samo na Srbiju, Kosovo ili Republiku Srpsku?
bosko-jaksic-mcb
Boško Jakšić. Foto: Medija centar Beograd

Piše: Boško Jakšić

Rusija ne odustaje od ambicije da na razne načine destabilizuje Zapadni Balkan, a da li se u subverzivne operacije Kremlja uključuje i plaćenička vojska grupe Wagner?

Privatna armija Jevgenija Prigožina, milijardera i bliskog saradnika Vladimira Putina, do sada je za ruske interese ratovala po Bliskom istoku i Africi, dok je njegova fabrika botova iz Sankt Peterburga pokušavala da utiče na izbore na Zapadu.

ZABRINUTOST SAD-A

”Mešali smo se, mešamo se i nastavićemo da se mešamo”, bez ustručavanja je u decembru izjavio Prigožin upitan oko aktivnosti grupe tokom izbora u SAD-u. Zašto se onda ne bi mešali i na Zapadnom Balkanu, gde se interesi Rusije ne ograničavaju samo na Srbiju, Kosovo ili Republiku Srpsku?

Ko ako ne Wagner stoji iza murala ispod beogradskog Brankovog mosta posvećenog grupi koja se oslanja na razrađenu obaveštajno-propagandnu mrežu i lokalne rusofile da bi Srbiju čvršće uvukla u zagrljaj Rusije i udaljila je od Zapada?

Američki portal Politico došao je nedavno u posed tajnih dokumenata u kojima se navodi da su SAD zabrinute zbog širenja Wagnera van Rusije. Politico piše da su vagnerovci u decembru već prispeli u Beograd sa ciljem da zaustave antiruski narativ u Srbiji.

”Pokrenuta je operacija kako bi se suprotstavilo aktivnosti elemenata ruske dijaspore u Srbiji protiv Putinovog režima”, navodi se u depeši u koju je vašingtonski portal imao uvid.

Vagnerovci će se svakako baviti ruskim “liberalima” koji su izbegli regrutaciju i po Srbiji kritikama kremaljske vlasti ruše prorusko raspoloženje, ali njihov zadatak bi mogao da bude mnogo opasniji: da od Srbije naprave “bojno polje”, kako kaže direktor Evroatlantskog saveta Srbije i bivši poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Dragan Šormaz.

”Da se udvaram Wagneru? Neću nikome da se udvaram, nemate šta da radite u Srbiji, ni vi ni NATO”, komentarisao je Aleksandar Vučić, ali teško da su se s tim složili kontrolori najveće ruske privatne vojske.

Kosovski premijer Albin Kurti tvrdio je da se Wagner pojavio na Kosovu tokom nedavne krize izazvane upadom specijalaca ROSU na sever i podizanjem barikada na putevima, što je bio odgovor Srba. Beograd se nije oglašavao, ali je dopustio da se na graničnom prelazu Jarinje pojavi vođa ultradesničarske srpske organizacije Narodne patrole. Damnjan Knežević tada je nosio kačket sa simbolom Wagnerovih plaćenika – lobanjom na ruskoj zastavi.

Pozivao je “braću Srbe” da krenu u “oslobađanje Jarinja”. Sve u skladu sa instrukcijama koje je očito dobio prošlog novembra u Sankt Peterburgu, gde je bio na inauguraciji Prigožinovog Centra odbrambene tehnologije. Tada je na Putinovoj televiziji Russia Today sugerisao da je rat jedino pravo rešenje, da je vreme da se pitanje Kosova reši na isti način na koji je Rusija vratila Krim.

Nisu vagnerovci iznenađenje. Imali su prethodnicu. Putinovi bajkeri, poznati i kao “Noćni vukovi”, znali su da obilaze region veličajući snažnu, tradicionalnu Rusiju i njen nacionalizam. Kada su 2018. krenuli na turneju “Ruski Balkan”, bio im je zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, ali su srdačno dočekani u Banjaluci. Njihov vođa je naredne godine čestitao rođendan Miloradu Dodiku, koga je video kao “nadu majke Srbije za ponovno rođenje”. Onda je paravojna formacija, koja je rok-en-rol zamenila liturgijskim pesmama, krajem prošle godine viđena na severu Kosova.

Rusi rade sistematično. Destabilizovati Zapadni Balkan kako bi se deo pažnje svetske javnosti preusmerio od onoga što se događa po Ukrajini – od uništavanja elektrostrukture koja je milione ljudi ostavila bez struje i grejanja, do razaranja gradova po Donbasu iza kojih se moguće kriju brutalni ratni zločini.

Wagner nije izazvao oružane sukobe na Kosovu koji bi imali potencijal da zapale region, ali potvrđuju koliko je ruska paravojna formacija dobila na značaju i koje joj zadatke poverava Kremlj.

Grupa, koja je izvan svakog formalnog lanca komandovanja, a njeni plaćenici koriste samo kodna imena, hvali se da je otkako je formirana 2014. zaustavila genocid nad ruskim stanovništvom u Donbasu, uništila džihadiste Islamske države u Siriji i Iraku i likvidirala na hiljade terorista u Maliju, Sudanu, Mozambiku, Libiji i Centralnoafričkoj Republici.

Prigožin, uz čečenskog lidera Ramzana Kadirova jedini koji komanduje privatnom vojskom, sklopio je savez sa ruskim vojnim vrhovima i sada plaćenike pretvara u “vojsku u senci”. Obezbedio je pristup najsavremenijim oružjima i platformama i regrutuje posade obučene da rukuju naprednim sistemima koji su predviđeni samo za regularnu armiju. Ne postoji na svetu privatna vojska koja ima na raspolaganju strateški raketni sistem S-300.

Wagner je posebno dobio na važnosti posle serije poraza ruske vojske na istoku i jugu Ukrajine s jeseni 2022. U “specijalnoj vojnoj operaciji” izgubljeno je više generala i oficira nego za sedam godina od intervencije u Siriji i više nego što su Sovjeti izgubili tokom čitavog jednodecenijskog rata u Avganistanu, što izaziva otvorene kritike jedine Putinove kredibilne opozicije: vojnih i obaveštajnih militantnih nacionalista koji su nezadovoljni načinom vođenja i rezultatima rata. Wagner i njegovih oko hiljadu plaćenika na frontovima Donbasa pomažu da se nezadovoljstvo stiša. Njihova dejstva su ključna u operacijama oko grada Soledara.

REGRUTOVANJE U SRBIJI

Takav Wagner je na listi sankcija EU koja grupu optužuje za “tajne operacije u ime Kremlja u kojima su vršene ozbiljne povrede ljudskih prava, uključujući mučenja i vansudska pogubljenja”. Naravno da je i pod posebnom prismotrom SAD-a. Više senatora je u decembru Kongresu predstavilo nacrt zakona o proglašenju Wagnera za “stranu terorističku organizaciju”.

Da li će Wagner svoja ideološka uporišta u Srbiji i Republici Srpskoj upotrebiti kao plats darm za destabilizovanje BiH? Grupa već u Ukrajini ima odred plaćenika regrutovanih po Srbiji na čijem je čelu – državljanin BiH Davor Savičić. Televizija RT, koja je nedavno obnovila rad u Srbiji, objavila je oglas Wagnera za regrutovanje dobrovoljaca za rat protiv Ukrajine.

”Videli smo da grupa Wagner pokušava da regrutuje vojnike iz Srbije i drugih zemalja, mislimo da to ne treba da se nastavi”, nije propustio da u Beogradu Vučiću prenese savetnik američkog Department of State Derek Chollet.

Dok bošnjački član Predsedništva Denis Bećirović upozorava da je BiH na meti “opasne ruske politike”, Dodik šefu ruske države dodeljuje najviše odlikovanje entiteta zbog “patriotske brige i ljubavi prema Republici Srpskoj”.

Da li je orden posle Sivih vukova i Putinovih bajkera prethodnica Wagnerovim specijalcima koji bi krenuli stazama ruskih plaćenika koji su se na strani Srba borili u ratu 1992-95?

”Postoji potencijalno vojno ugrožavanje Bosne i Hercegovine te s tim u vezi i angažman zloglasnih stranih privatnih vojski, što stvara potrebu jačanja NATO prisustva u regionu”, izjavio je 2021. američki kongresmen Bill Keating. Poslednji događaji po Kosovu i Srbiji aktuelizuju njegove reči. Putinova Rusija je na sve spremna.

Tekst je prenet sa portala Oslobođenje.

Click