Otvaranje Nacionalnog prevodilačkog centra za znakovni jezik

21. September 2021.
Povodom obeležavanja Međunarodnog dana znakovnih jezika i Međunarodne nedelje gluvih, Japan Tobacco International (JTI), Savez gluvih i nagluvih Srbije, Gradsku organizaciju gluvih Beograda i Srpski filantropski forum najavljuje svečano otvaranje prvog Nacionalnog prevodilačkog centra za znakovni jezik koji će gluvim i nagluvim osobama biti na raspolaganju 24 sata, 7 dana u nedelji.
maxresdefault

U okviru događaja, prisutnima će se obratiti:

  • dr Darija Kisić Tеpavčеvić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
  • E. Takahiko Kacumata, ambasador Japana u Republici Srbiji
  • Nataša Stanisavljević, gradski sekretar za socijalnu zaštitu
  • Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma
  • Mihajlo Gordić, potpredsednik Gradske organizacije gluvih Beograda
  • Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija kompanije JTI za Zapadni Balkan

Prevodilački servis za znakovni jezik osnovan je 2010. godine sa ciljem poboljšanja kvaliteta života preko 70.000 gluvih i nagluvih osoba koje žive u Srbiji. Usluga onlajn prevođenja putem Video relej centra podrazumeva prevod sa srpskog znakovnog jezika na srpski jezik, i obrnuto, te im omogućava samostalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Otvaranje Nacionalnog prevodilačkog centra omogućeno je zahvaljujući angažovanju Gradske organizacije gluvih Beograda, Saveza gluvih i nagluvih Srbije i Udruženju mladih gluvih Srbije uz pomoć Srpskog filantropskog foruma, Fonda B92 i zahvaljujući donaciji kompanije Japan Tobacco International u iznosu od preko 16.000.000 RSD za prvu godinu rada, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Sredstva za realizaciju i otvaranje Centra prikupljena su povodom prošlogodišnjeg Nacionalnog dana davanja, događaja koji je uspostavljen na inicijativu Srpskog filantropskog foruma, a organizuje se kao deo Projekta za unapređenje okvira za davanje koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Otvaranje Nacionalnog prevodilačkog centra za znakovni jezik:
Sreda, 22. septembar 2021. godine, u 11h
Gradska organizacija gluvih Beograda

Click