Nepristupačnost u visokom obrazovanju za osobe sa invaliditetom

24. October 2020.
Većin visokoobrazovnih ustanova, u različitim fazama najčešće je nepristupačna studentima sa invalidtitom. Fizička nepristupačnost najčeće je glavni regulator u selekciji željenog obrazovnog profila. Osoba sa invalidititetom može da bira samo one fakultete koje imaju rampe, liftove, toalete prilagodjene. Nedavno je Ljupka Mihajlovska iz Saveza za pristupačnost ocenila da na fakultetima u Srbiji situacija nije dobra i da osobe sa invaliditetom imaju dosta poteškoća.
sddefault

Navela je da u Beogradu postoje neki fakulteti koji su pristupačni, ali da „nigde nije situacija takva da možemo da se pohvalimo“, za razliku od svih evropskih i svetskih univerziteta koji su to pitanje odavno rešili.

„Odgovorno mogu da tvrdim da nijedna visokoškolska ustanova nije u potpunosti prilagođena. Ako i postoji rampa za prilaz ili je dostupan toalet, onda ne možete da odete na sprat, neko ko je slep ne može da se kreće po zgradi, jer nema pomoćnih vizuelnih sredstava“, rekla je Mihajlovska.

Srpski filantropski forum i redakcija Dobro u ljudima u okviru kampanje Srbija bez barijera, predstavlja pozitivne primere, gde je omogućena pristupačnost i gde je kolektiv stvorio empatičnu atmosferu za osobe sa invaliditetom. Tehnički fakultet Mihajlo Pupin u Zrenjaninu je jedan od takvih. Ljiljana Lučić može ravnopravno da pohađa nastavu u kojoj ostvaruje natposečne rezultate, prvu godinu studija završila je sa prosečnom ocenom 10.

Kampanju Srbija bez barijera realizuje Srpski filantropski forum i Koalicija za dobročinstvo na čelu sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, a čine je Trag Fondacija, Katalist Balkans, Smart kolektiv, Privredna komora Srbije i Forum za odgovorno poslovanje a Projekat za unapređenje okvira za davanje finansira Američka Agencija za međunarodni razvoj.

Click