MUP nezakonito tražio potpisivanje izjave o tajnosti i poligrafskom testiranju, a onda ih uništio

25. November 2019.
Obaveži se na ćutanje i na poligrafsko testiranje – u najkraćem bi glasio dokument koji su 2016. godine morali da potpišu zaposleni u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije. Takva naredba bila je u suprotnosti sa zakonom. Da bi prikrili da je zakon prekršen, prema istraživanju Insajdera, izjave koje su potpisivali policajci su prošle godine, u MUP-u uništene – opet suprotno zakonu i bez ikakvog obrazloženja.
policija-insajder-screnshoot
Foto: Insajder video

Izvor; Insajder

Svako ko ima pristup tajnim podacima mora da ima i sertifikat, a da tajne podatke čuva. Nema potrebe ni za kakvim obavezivanjem u vidu potpisivanja izjava.

Međutim, Direkcija policije je u martu 2016. godine, prema dokumentaciji do koje je došao Insajder, depešom naložila zaposlenima u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala da potpisu Izjave da će čuvati tajne podatke, ali i da će pristati na poligrafsko testiranje kada to odluči šef SBPOK-a .

Bivši poverenik za zaštitu podataka o ličnosti kaže za Insajder da je potpisivanje ovih izjava „samo po sebi nonsens“.

„Sadržinski ovde ništa nije sporno, nego on potpisuje da će mu tajni podaci koji su mu bili i koji će mu biti dostupni tokom rada čuvati. To je samo po sebi nonsens. Ako nema sertifikat, onda njemu ti podaci neće biti dostupni i onda ova izjava nema nikakvog značenja“, napominje Šabić.

Da bi neko mogao da rukuje poverljivim podacima, čak i u policiji, neophodno je da ima odgovarajući sertifikat koji nakon bezbednosne provere izdaje Savet za nacionalnu bezbednost. U vreme kada je traženo potpisivanje izjava o tajnosti u policiji ni sam vrh MUP-a nije znao ko uopšte ima potreban sertifikat, što je potvrdila dokumentacija koju je uzbunjivač iz MUP-a nedavno dostavio redakciji Insajder.

Činjenica da su policajci potpisivali nekakve dodatne izjave o tajnosti sporan je i zato što su one potpisivane u MUP-u, pod pretnjom poligrafom. Sama činjenica da su potpisali izjave o tajnosti, ne služi zaštiti tajnih podataka, jer policajci nisu prošli posebnu bezbednosnu proveru, već može da služi samo uslovljavanju policajaca da o podacima ne govore.

Bivši zamenik zaštitnika građana Miloš Janković za Insajder napominje da je obaveza policajaca da čuvaju podatke sa kojima dolaze u dodir.

„Ovde je najveći problem što je izabran loš način da se dođe do toga. Način koji zaista čak nije ni u skladu sa zakonom“, ističe on.

Ministarstvo pravde: Izjave nemaju zakonski osnov

Namera MUP-a je, po svemu sudeći, bila da spreči da informacije iz policije dođu do javnosti. Jedan od pripadnika SBPOK-a, međutim, odbija da potpiše Izjavu koja mu je data da potpiše i traži mišljenje od Ministarstva pravde, koje potom ocenjuje da zahtev direktora policije nema zakonski osnov. Ministarstvo je tada navelo da je „nejasna svrha ovakve izjave, kao i razlog zbog koga se njeno potpisivanje traži“

Osim sporne činjenice da su se policajci Izjavom obavezivali da će čuvati tajne podatke, što ne propisuje nijedan zakon, u pomenutoj Izjavi sporan je bio i zahtev da se policajac unapred saglašava sa time da bude proveren na poligrafu.

„Podvrgavanje poligrafu se ne sme naređivati“

Miloš Janković, bivši zamenik zaštitnika građana kaže za Insajder da se podvrgavanje poligrafu ne sme naređivati.

„Ukoliko je slobodna volja policajca da se on podvrne, on će to uraditi“, poručuje Janković.

Upravo zato, a imajući u vidu činjenicu da je potpisivanje ovakve nezakonite Izjave naložio prvi čovek policije postavilo se pitanje da li je namera vrha policije, umesto zaštite tajnih podataka, ustvari bilo „ućutkivanje“ policajaca unutar MUP-a.

„Neko ko je sa tim suočen, ja govorim sad sa advokatske pozicije, može to lako da doživi kao pritisak“, napominje Šabić.

Dve godine su policajci imali nad glavom potpisane izjave, sve dok Zaštitnik građana nije pokrenuo postupak. Tada se u prostorijama Službe za specijalne istražne metode, po nalogu Direktora policije, uništava 959 potpisanih Izjava.

„Nalaže se Upravi kriminalističke policije, Služba za specijalne istražne metode, da ukloni obrazac Izjave o čuvanju tajnosti podataka, kao i da uništi sve potpisane izjave o čuvanju tajnosti podataka“, navodi se u depeši.

Bez obrazloženja MUP-a

Ubrzo zatim u MUP-u je formirana Komisija koja sprovodi postupak i konstatuje da su uništene sve potpisane izjave o čuvanju tajnosti podataka. U samom zapisniku do kojeg je došao Insajder, međutim ne navode se gotovo ništa – niti šta zadrže izjave, niti iz kojih razloga su uopšte potpisivane.

Šabić poručuje da bi „svakako bi bilo dobro da je skoro policajaca dobilo objašnjenje za celu situaciju, pa makar i ako je ona bih greška.

Grešku MUP, međutim, nije obrazložio kao ni činjenicu da su u MUP-u pristup tajnim podacima imala lica koja za to nisu bila ovlašćena. Njih 1000 se obavezivalo da tajne podatka sa kojima se susreće neće iznositi u javnost, a to može da znači i da je veliki broj njih imao pristup tajnim podacima. Činjenica je da to pravo ima samo 460 pripadnika MUP-a koji prema podacima Kancelarije za nacionalnu bezbednost danas imaju neophodne sertifikat za pristup tajnim podacima.

Članak je prenet sa portala Insajder.

Click