Marko Somborac u akciji obezbedimo maske za učenike

22. October 2020.
Prošlog vikenda je naš poznati karikaturista i strip crtač, Marko Somborac, crtao posetioce NS Marketa na Ribarcu. Uz muziku i dobro raspoloženje prikupljeno je još 10.000 RSD u okviru kampanje za nabavku maski i dezinfekcionih sredstava za đake i škole koji ne mogu da ih nabave sami.

Od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao važna epidemiološka mera, propisana je obaveza nošenja maski za sve učenike, nastavnike i zaposlene tokom boravka u školi.

Ministarstvo je predvidelo da maske za decu nabavljaju roditelji. Nažalost, za socijalno ugrožene porodice ova obaveza predstavlja veliko opterećenje, a neke od porodica nisu u mogućnosti da za svoju decu kontinuirano obezbeđuju maske.

Druga važna činjenica je da se od škola zahteva pojačana briga o higijeni školskih objekata, što značajno utiče na povećanje troškova za nabavku sredstava za dezinfekciju. Materijalni troškovi škola obezbeđuju se iz budžeta lokalnih samouprava i jasno je da siromašne opštine nisu u mogućnosti da obezbede sve što je školama neophodno u izmenjenim okolnostima.

Zato je drugi fokus ove kampanje nabavka dovoljno dezinfekcionih sredstava za škole u najsiromašnijim mestima.

Cilj kampanje je da tokom akcije pomogne ukupno 60.000 učenika i 100 škola na teritoriji cele Srbije.

Svoju podršku možete dati online donacijom preko platforme donacije.rs/skole-pomoc/

Click