Zajednička pobeda

24. February 2021.
Sležu se utisci nakon jučerašnje prvostepene presude osuđenima za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića.
IMG_7049
Milan Jovanović. Foto: Veran Matić

Piše: Veran Matić

Bilo je mnogo medijskih ekipa, ali je bilo i predstavnika medijskih udruženja i asocijacija koji su sve vreme pratili dosadašnje suđenje i davali podršku kolegi. Stalno ističem da je bitno jedinstvo. I drago mi je što to potencira i predsednik UNS-a Vladimir Radomirović koji ističe da „novinari moraju da budu jedinstveni da bi se izborili sa svim pritiscima i napadima“.

Radomirović podseća da „država može da zaštiti novinare kada hoće“ i zato smatram važnim da je premijerka istakla tri važne teme tokom onlajn dijaloga sa predstavnicima Nacionalnog konventa za poglavlja 23 i 24. To su „otvaranje SOS linije za sve predstavnike medija na koje će moći da prijave uvrede i pretnje, zatim portal na kojem će biti informacije o toj problematici i treća da se sa Zaštitinikom građana napravi jedinstvena lista pretnji i uvreda medijima“.

Slavko Ćuruvija fondacija sa donacije.rs napravili su vrlo konkretnu akciju solidarnosti i podrške a Cenzolovka bila neka  vrsta druge kuće za Milana Jovanovića.

Dodajem da je u međuvremenu usvojen i Pravilnik o radu Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, što će nam omogućiti lakši rad i bolju pripremu sastanaka od kojih je prvi sledeći zakazan za prekosutra, 26. februara. Slažem se da će jučerašnja pobeda postati zaista velika kada se u apelacionom postupku potvrde ili uvećaju kazne osuđenima.

I zbog toga nam je neophodno jedinstvo kako nam se ne bi desilo nešto slično kao u slučaju ponovljenog suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Mislim da su toga svi svesni, baš kao što znam da među nama nema dileme u vezi sa neophodnim izmenama Krivičnog zakonika radi bolje zaštite novinara i članova njihovih porodica, kao i njihove imovine.

Počeli su razgovori o mogućim izmenama u Krivičnom zakonu kojim bi se korigovale definicije krivičnih dela tako da oni koji ih čine budu sankcionisani, ali će se razmotriti i da li postoji prostor za neke nove članove krivičnog zakona, inkriminacije. U organizaciji OEBS-a juče je održan prvi sastanak između profesora Pravnog fakulteta Zorana Stojanovića i predstavnika Stalne radne grupe za bezbednost novinara, koji su ga upoznali sa problemima, izazovima i teškoćama sa kojima se suočavaju novinari a koji se tiču neprimenjivanja Krivičnog zakona ili nedovoljno sveoguhvatne zakonske legislative koja bi sankcionisala pretnje i nasilje prema novinarima kako bi se eliminisala nekažnjivost i kako bi što manje prostora bilo ostavljeno za preširoka tumačenja zakonskih odredbi.

Bitno je da pronalazimo teme koje nas spajaju i ujedinjuju bez obzira na drugačije viđenje jučerašnje presude i konačnog ishoda koji zavisi od Apelacionog suda.

Zato je Milan Jovanović u pravu kada kaže da „presudu doživljava kao našu zajedničku pobedu“.

Nije ni prva ni poslednja. Ali je za sada najvažnija.

Click