Veran Matić: Toksično

21. February 2023.
Toksično. Novo vreme zahteva inovativne opise atmosfere u kojoj rade ovdašnji novinari. U godišnjem izveštaj projekta „Hitne reakcije za slobodu medija“ baš ta reč opisuje stanje u Srbiji.
Slavko-Curuvija-Cenzolovka.jpg
Slavko Ćuruvija Cenzolovka. Foto: SĆF / Predrag Mitić

Piše: Veran Matić

Očito je da ovo što nam se dešava zavređuje jezičke konstrukcije i poređenja iz drugih oblasti života. Problem je kada se opis vazduha koji svakodnevno dišemo i stepen njegovog zagađenja prelije u opis medijske sfere iz izveštaja mreže uticajnih nevladnih organizacija poput Evropske federacije novinara, ARTICLE 19 Europe, Međunarodnog instituta za štampu… Toksičnim se smatraju etiketiranja novinara, zastrašivanje, pretnje – izveštaj beleži 41 prijavu za 60 napada na novinare ili medije u Srbiji tokom prethodne godine. U najvećem broju slučajeva u pitanju su verbalni napadi (32, odnosno 78%) koji su se u uglavnom događali na internetu (13), na radnom mestu (5) ili u javnosti, kao što je to bilo tokom izveštavanja sa protesta.

Toksična atmosfera prati višegodišnje suđenje za paljenje kuće Milana Jovanovića, koje se bliži kraju. Slede još jedna završna reč i presuda koja će se bazirati na gotovo identičnom dokaznom materijalu na osnovu kog je pre dve godine izrečena prva, optužujuća presuda. U međuvremenu, prisustvujemo pokušajima diskreditacije sudije, izveštača, neuspešnom izuzeću tužioca i otvorenim pretnjama u sudnici.

Toksično je u Kantarovom „zarobljenom“ Vranju, ali i u Loznici gde kolega Vladimir Mitrić već 18 godina živi pod policijskom zaštitom. Tamošnji Osnovni sud je nedavno produžio meru zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja Dragića Filipovića prema dopisniku Večernjih novosti.

Toksično je mnogo toga što se odigralo tokom četvrt veka od ubistva Slavka Ćuruvije. Bližimo se finalu pošto će od 5. do 10. marta Apelacioni sud otvoriti suđenje koje će se okončati pravosnažnom odlukom.

Od ishoda ovih suđenja zavisi da li ćemo makar malo da prodišemo. U suprotnom, toskičnost će prevladati i preći na još viši nivo zagađenja. U tom slučaju, uslediće nova opisna reč jer će nažalost, čak i „toksično“ biti prevaziđeno.

Sledeći nivo iza toksičnog može biti i apokaliptično.

Click