Veran Matić – Hrvatsko srpski fudbalski mir

30. April 2023.
Za par nedelja, odigraće se fudbalski meč između reprezentacija Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske.
CETVRTA VELIKA SKUPSTINA SRPSKOG NARODNOG VECA U ZAGREBU
Ana Brnabić, Andrej Plenković i Milorad Pupovac. Foto: BETAPHOTO/HINA/Daniel KASAP

Piše: Veran Matić

Toma Žigmanov, ministar u vladi Srbije i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, u društvu Jasne Vojnić, predsednice Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji, žali se Miloradu Pupovcu, predsedniku Samostalne demokratske srpske stranke iz Hrvatske, i predsedniku Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj, kako nemaju novca da dovedu ekipu na ovaj meč… traži se sponzor i, naravno, poznati fudbaleri veterani koji bi prisustvovali ovom važnom meču u dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

Najmlađi učesnik-učesnica Četvrte Velike skupštine SNV

Ovaj razgovor mogao bi biti i banalan, kada se znaju svi problemi u odnosima Srbije i Hrvatske. Ali, saradnja organizacija Hrvata u Srbiji i Srba iz Hrvatske je vrlo srdačna i sadržajna. Fudbal je samo jedna od brojnih zajedničkih aktivnosti. O duhu zajedništva govori i činjenica da su zajednički išli istim prevozom na Evropsko prvenstvo manjina u Austriji. (Moj predlog da prodaju rezultat utakmice i tako zarade za put, odbijen je)… Čini mi se da je jedna od najperspektivnijih inicijativa ona koju je više puta do sada pominjao Milorad Pupovac, a to je formiranje Fonda za pograničnu saradnju koji bi osnovale Republika Srbija i Republika Hrvatska, uz podršku evropskih fondova, fond koji bi bio težak nekoliko desetina miliona evra za ulaganje u razvoj saradnje, ali i razvoj oblasti u kojima žive manjine, za stipendije za mlade naučnike, zajedničke projekte,naučne, ekološke, one u društvenim naukama…

Jasna Vojnić

Nа Velikoj skupštini SNV, Jasna Vojnić i Milorad Pupovac su uputili značajne poruke i inicijative predsednicima vlada Hrvatske Andreju Plenkoviću i predsednici vlade Srbije Ani Brnabić koji su sedeli u prvom redu. Na prvom mestu, Jasna Vojnić konstatacijom da su Srbi u Hrvatskoj i Hrvati u Srbiji u sistemu spojenih sudova, zemalja u kojima se nalaze i da kada je loše Srbima u Hrvatskoj, to osećaju na svojim plećima i Hrvati u Srbiji, i obrnuto, i da bi i države morale da krenu i zbog toga, putem saradnje koje ove dve manjine praktikuju godinama. Poruke Plenkovića i Brnabić, bile su odmerene, nije bilo retorike koja bi pomogla da se stvori neka nova negativna medijska spinovanja.

I sâm bilateralni razgovor bio je otvoren, iskren. Na redu je operacionalizacija dogovora, pravljenje preseka stanja u otvorenim pitanjima i pravljenje nekog akcionog plana za rešavanje istih. Ali i za nove projekte, kakav bi bila obnova pruge Zagreb-Beograd, koja je deo evropskog koridora.

Nije se spominjala saradnja u oblasti kulture, jer tu već postoji ozbiljna razmena i manje je barijera.

Koncert kulturno umetničkog društva Kolo iz Beograda, oduševio je sve u Lisinskom.

Posle utakmice Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije (ako nađu sponzora, ovo je otvoreni poziv za sponzorstvo, ali i poziv Fudbalskom savezu Srbije da institucionalno podrži ovaj fudbalski tim i tradicionalno omogući redovno održavanje ovih mečeva)… Na redu je otvaranje Hrvatske kuće u Subotici krajem juna meseca, uz prisustvo predsednika vlade Hrvatrske Andreja Plenkovića, koga će kao sudomaćin, sudomaćica dočekati Ana Brnabić. I niz drugih događaja u ovoj saradnji, koja je za primer za odnose u regionu.

Početak ovog događaja obeležio je izvanredan spot Predraga Ličine za predstojeće izbore za veća nacionalnih manjina u Hrvatskoj, učešće jedne bebe u radu Skupštine, čiji se glas čuo tokom govora, kao i već pomenut koncert Kola.

Delegati iz Metkovića

Ako bi po ovom događaju sudili o budućnosti odnosa između Srbije i Hrvatske, trebalo bi da budemo optimističniji nego ranije. Ali da sačekamo… I da svi uradimo koliko možemo da ta poboljšanja prvi osete Srbi u Hrvatskoj i Hrvati u Srbiji.

Click