Hrvati u Srbiji sol su Hrvatske… i Srbi u Hrvatskoj sol države Srbije

1. May 2023.
Govor Jasne Vojnić, predsednice Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji na 4. Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu.
Image-1 (7)
Jasna Vojnić

Uvaženi domaćini, gdine Pupovac, uvaženi premijeru RH gdine Plenkoviću, uvažena premijerko RS gđo Brnabić, ministri u vladi RH i RS i svi vi cijenjeni gosti sve vas srdačno pozdravljam u ime krovne institucije Hrvata u RS – sestrinske i ekvivalentne institucije Srpskom narodnom vijeću.

Dragi prijatelji, izabrani vijećnici srpskoga naroda, predstavnici srpske zajednice na Četvrtoj velikoj Skupštini čestitam vam na ovoj velebnoj organizaciji! Čestitam vam također što ste svoje prestižno mjesto u RH izgradili na način da je ono uistinu veliko – i po broju postignuća koje ste ostvarili za dobro srpske zajednice u Republici Hrvatskoj, i po energiji, ustrajnosti i strpljivosti u svojemu radu. I po broju ljudi koji ste na narodnosnim pitanjima angažirali, a što je za posljedicu imalo da popis otvorenih pitanja, koja su danas još uvijek pred vama, bude ipak manji. Na tomu vam ovom prigodom iskreno čestitam!

Hvala vam, g. Pupovac što ni u svečarskim trenucima ne zaboravljate nas, Hrvate iz Srbije. Mnogi se iznenade kada osvijeste koliko dobre odnose imaju naše dvije zajednice, dobre odnose čak i onda kada odnosi između naših država nisu takvi. Srbi u Hrvatskoj i Hrvati u Srbiji zapravo su na neki način spojeni sudovi, koji bez obzira na međusobne razlike, prednosti ili zakinutosti, dijele i dobro i loše. Poveća li se dobro u jednom i drugi to osjeti. Ulije li se žuč u jedan, i drugi pati. A kada bi se iz oba suda prelijevalo samo ono dobro, naše države mogle bi osjetiti kako su manjine zaista poseban začin svake države.

A za to nije puno potrebno – kontinuirani bilateralni susreti na vrhu, cjelovita politička participacija, pozitivne politike priznanja, redovite vijesti na javnom servisu, borba protiv govora mržnje, kvalitetno i nezaprječavano obrazovanje ili pak slobodno izjašnjavanje više nikom u današnje vrijeme ne bi smjelo predstavljati nikakvu smetnju, a kamoli prijetnju. Prijetnja, u biti, realno više i ne postoji, premda se ta davno isparila magla još i danas zna podgrijavati.

I popis stanovništva s obje strane, sa sličnim ishodima po naše zajednice, pokazao je kako se još više moramo držati zajedno. Hrvati u Srbiji sol su Hrvatske, često to čujemo, a vjerujem da su i Srbi u Hrvatskoj sol države Srbije. To je dodatni razlog zbog kojeg svi trebamo živjeti puninu vlastitih identiteta, a koju nam trebaju osigurati države u kojima živimo. Jer samo po nama i samo sa nama svi smo mi tek cjeloviti. Zato neka iduća velika peta skupština Srpskog narodnog vijeća bude u čast srušenih brana koje su se iz straha i nepovjerenja između dviju država podigle. S takvim željama, još jednom čestitam i živjeli!

Click