Veran Matić – Bolje sutra

31. December 2021.
Naslov sam pozajmio iz izjave Milana Jovanovića koji je, nakon objavljivanja informacije da su prikupljena sva neophodna sredstva za renoviranje njegovog doma, rekao da, posle tri godine, Novu godinu može da dočeka i da se raduje boljem sutra.

Piše: Veran Matić

Zahvalnost i optimizam koji izviru iz Milanove izjave su najbolji opis onoga sa čime završavamo ovu kalendarsku godinu. Verovao sam da možemo brzo da prikupimo nedostajuća sredstva, ali sam bio iskreno zatečen pozitivnim razvojem događaja u poslednjih nekoliko dana. Priznajem da sam ostao bez reči, zatečen činjenicom da smo krajem prošle nedelje bili kolektivno ošamućeni odlukom Apelacionog suda, da bismo poslednji dan ove godine okončali transferom nedostajućih sredstava za obnovu spaljene kuće.

Zvanična informacija glasi:

Pre samo nekoliko dana, u Radnoj grupi za zaštitu i bezbednost novinara pokrenuta je akcija za prikupljanje sredstava za obnovu spaljene kuće novinara Milana Jovanovića iz Vrčina, a na inicijativu Asocijacije nezavisnih elektronskih medija.

Prikupljena je veća suma od planiranog iznosa. Sav prikupljeni iznos – ukupno 2 miliona i 870 hiljada dinara sa namenskog računa ANEM-a, danas je transferisan na račun Milana Jovanovića.

Donatori su: Grad Beograd – 1.5 milion dinara, Multikom grupa – 1 milion dinara, Gradska opština Grocka – 300 hiljada dinara, članovi Udruženja novinara Srbije sa Kosova – 60 hiljada dinara i dve individualne donacije u iznosu od 15 hiljada dinara.  

Milan Jovanović se zahvalio svim donatorima, građanima Srbije, Fondaciji  Slavko Ćuruvija, Reporterima bez granica i drugima koji su mu pomagali prethodne tri godine.

Mogu samo da dodam da je ovo što se desilo najbolji dokaz da putem solidarnosti možemo da kompenzujemo nedostatke pravosudnog sistema. Sve što se desilo je najbolji pokazatelj da je nužno što pre osnovati Fond koji bi služio za pomoć novinarima kojima je uništena imovina, poput slučaja Milana Jovanovića.

Presrećan sam ako smo ovom akcijom Milanu Jovanoviću i Jeli Deljanin povratili makar malo spokoja i mira pred predstojeće praznike. Slušajući ga nakon svega što su preživeli, mislim da ipak treba da se radujemo boljem sutra.

Click