Vatreno krštenje novog sastava Ministarstva kulture i informisanja

14. January 2021.
Ministarstvo kulture i informisanja juče je raspisalo godišnje medijske konkurse za projektno sufinansiranje.
_MG_6893
Veran Matić. Foto: Nebojša Babić

Piše: Veran Matić

Za deset konkursa izdvojeno je 310 miliona dinara, što je nešto više od 30 miliona dinara više u odnosu na prošlu godinu. To je prevashodno rezultat raspisivanja novog konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja koji „promovišu i afirmišu aktuelne teme iz oblasti kulture“.

U okviru ovih konkursa, upućen je i poziv za predlaganje kandidata za članove komisija koje treba da formira ministarstvo. Izbor komisija i njihov rad godinama unazad predstavlja neuralgičnu tačku koja izaziva nezadovoljstvo, jer njihov sastav očitava predvidljivost rezultata konkursa. Zato je bitno da ministarka Gojković bude posebno obazriva prilikom formiranja komisija, jer se njihovim kvalitetnim odabirom mnogo toga na kraju uspešno okončava.

Ove godine će monitoring procesa biti dodatno izoštren, jer je to svojevrsno „vatreno krštenje“ ministarke u ovoj oblasti, nakon što je usvojen Akcioni plan za novu Medijsku strategiju. Ona predviđa niz promena u ovoj sferi koje treba menjati u hodu, ne čekajući zakonske izmene koje mogu da potraju.

Pozitivne promene i vraćanje izvornim principima u oblasti projektnog sufinansiranja koji su promovisani u vreme ministra Ivana Tasovca i državnog sekretara Saše Mirkovića dobar je putokaz koji bi sigurno pobrao pozitivne ocene na domaćem i međunarodnom planu.

U protivnom, ako se nastavi dosadašnji kontroverzan pristup, produžiće se agonija u kojoj ćemo dobijati saopštenja evroparlamentaraca u kojima će akcenat, umesto na REM-u, biti na projektnom sufinansiranju.

To će biti teško braniti, za razliku od kritika predstavnika mađarskog nacionalnog saveta koji osporava Medijsku strategiju.

Inkluzivan i transparentan način izrade i dosledna primena biće najbolja brana ovakvim napadima kojima ni lobiranje u Budimpešti ili Briselu neće pomoći ako bude pozitivnih pomaka u primeni zacrtanih strateških rešenja. U protivnom, nastavićemo da se krećemo u negativnoj spirali iz koje nema izlaza.

Ako se nastavi po starom, a brojna istraživanja su pokazala kako se sve zloupotrebaljavaju konkursi za projektno sufinansiranje, biće naneta velika šteta zajedničkom radu na brojnim važnim pitanjima, od medijskih reformi do bezbednosti novinara.

A to će onda značiti još goru situaciju za novinarstvo u Srbiji, a kada je reč o medijskim slobodama, pozicija u Evropi i svetu nastaviće da se pogoršava.

Slične objave

Click