Pretnje, terorizam, specijalni rat i spinovanje

7. November 2022.
Pismo koje je stiglo sa anonimne adrese na adresu glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista „Danas“ nije uobičajena pretnja, već višeslojna poruka koja u sebi sadrži: terorističku pretnju, zastrašivanje, uznemiravanje, ali je napravljeno i kako bi proizvelo veću pažnju, kako bi se medijski prekrile neke druge teme. U prvom redu, presuda redakciji KRIK-a.

Piše: Veran Matić

Pismo je odaslato i u vrlo napetim trenucima u kojima je doneta odluka o povlačenju Srba iz kosovskih institucija…

Pretnja je vrlo jasna već po tome kako je naslovljena tema dopisa: Beogradski Šarli Ebdo, čime se jasno aludira na jedan od najstrašnijih terorističkih napada – ubistvo 12 članova redakcije i zaposlenih u ovom listu, i nagoveštavajući takvu sudbinu za redakciju dnevnika „Danas“. Gotovo reportažni, filmski opis likvidacija koje će uslediti, ima za cilj da uz pretnju zastraši i stvori paniku kod zaposlenih, ali i svih koji imaju bilo kakve poslovne, društvene i druge veze sa ovom redakcijom.

Opis grupe iz senke, koja će izvršiti napad, dosta je ubedljiv. Verovatno da postoje generacije desničara koje su mnogo ozbiljnije od karikaturalnih, koje svakodnevno viđamo i koje se opisuju u ovoj pretnji kao benigne.

Optužnicu zasniva na nikada izrečenim kvalifikacijama koje pripisuje kolumnistima Danas-a, ali i pojačava taj tim sa Draganom Bursaćem i Daškom Milinović, kako bi verovatno mogao da koristi i njihove komunikacije sa društvenih mreža.

Očigledno je na delu neka vrsta specifičnog „specijalnog“ rata koji se vodi na medijskom polju i na koji, očito, moramo biti spremni u vremenima koja slede.

Urgentna reakcija tužilaštva i policije, adekvatna je, po obimu i pažnji, težini pretnje terorističkim aktom. Na vanrednoj sednici Stalne radne grupe za bezbednost novinara, obavešteni smo o svim detaljima do kojih su istražni organi došli. Rade se i bezbednosne procene za redakciju, i pojedine novinarke i novinare koji se pominju, a zatražena je i stalna policijska zaštita redakcije.

Verujemo da će se ovaj slučaj rešiti u najkraćem mogućem roku.

Promptna osuda pretnji od strane Predsednika Republike je dobra poruka.

Dobra okolnost je što je u Stalnoj radnoj grupi Branko Stamenković, tužilac za visokotehnološki kriminal, upravo zbog toga što je poruka upućena putem interneta i to preko „proton“ provajdera čije je sedište u Švajcarskoj i koji služi za anonimizaciju pošiljaoca. Pošto je sve više pretnji, koje dolaze upravo sa interneta, veoma je važno i da se što pre u stvaranje strategije protiv pretnji na ovaj način uključi i ministar koji se bavi i telekomunikacijama, a sada i informisanjem, jer postoji puno problema koje je potrebno rešiti kako bi se tužilaštvu i policiji omogućio efikasan rad u istragama.

Ova pretnja je još jedan razlog za brzu izmenu pravosudnih zakona, od kojih Krivični zakonik ima poseban značaj.

Plašim se da će nas naša međusobna nadgornjavanja u strahu od cenzure još više udaljiti od suštine, a to je modernizacija postojećeg pravnog okvira.

Sve manje imam razumevanja za one koji misle da je dovoljno samo primeniti postojeće zakone, pošto to, očito, nije slučaj kada su u pitanju novi oblici pretnji kojima treba odgovoriti modernim pravnim okvirom koji prepoznaje ova i slična krivična dela.

Bilo bi veoma važno da u ovakvim situacijama deluje i vladina Radna grupa za zaštitu i bezbednost novinara, upravo zbog toga što je na čelu premijerka i nadležni ministar, sa predstavnicima ministarstva čije se aktivnosti tiču zaštite novinara. Naravno, neophodno je reformisati rad Komisije na način da je i novinarska udruženja i asocijacije koji su je napustili iz protesta, prihvate kao potrebno i važno telo, kada je reč o bezbednosti novinara.

Click