Novinari – neophodni radnici

24. December 2020.
Danas počinje vakcinacija protiv koronavirusa. Iako je u pitanju manje od pet hiljada Fajzerovih vakcina verujem da je simbolika vakcinacije premijerka Ane Brnabić i ministarke Darije Tepavčević i doktora Predraga Kona svojevrsni početak kraja ove epidemije sa kojom ćemo se, nadam se, na kraju izboriti. 
_MG_6945

Piše: Veran Matić

“Nova normalnost” je tokom odlazeće godine donela sa sobom “novu realnost” sa kojom su se suočili i mediji. Dosadašnji trend rasta budžeta za oglašavanje je ozbiljno doveden u pitanje. Čitanost dnevne štampe i slušanost radija su značajno opali, dok je osetno porasla upotreba interneta kao i prosečno vreme gledanja televizijskog programa (sa 7:50 na 8:38 sati dnevno).

Istaživanje CESID-a pokazuju da većina (čak 89%) građana Srbije smatra da je informisana o pandemiji korona virusa što je ohrabrujući podatak. Ono što treba da nas zabrine je da trećina ispitanika kao glavni uzrok nezadovoljstva navodi argument da “nadležne državne institucije unose nervozu i paniku”.

Treba imati u vidu da je pandemija donela sa sobom poplavu lažnih vesti i plodno tle za širenje teorije zavere koji su naročito opasni ako dolaze od javnih ličnosti ili od osoba na javnim funkcijama. Imajući to u vidu ne treba da čudi da čak “34% građana ne veruje ili ima sumnje u vezi sa postojanjem virusa i pandemijom.”

Izveštavanje tokom 2020. godine je pokazalo da na globalnom nivou novinari imaju jednu od ključnih uloga tokom izveštavanja o koronavirusu. Ne čudi zato da je Evropska federacija  novinara (EFJ) pokrenula regionalnu kampanju na društvenim mrežama sa ciljem “podizanja svesti o potrebi da se novinari smatraju neohodnim radnicima.”

Opravdanost ove kampanje potvrđuju činjenice da su novinari tokom pandemije duže radili, da su mnogi imali niže plate, da nisu imali zaštitnu opremu što ih je dodatno izložilo riziku oboljevanja od KOVID-19. Status “neophodnog radnika” omogućio bi im pristup nekim pogodonostima poput bolje zaštitne opreme, novčane nadoknade ili veće slobode kretanja.

Pandemija je pokazala da novinari imaju jednu od ključnih uloga u kojoj izlažu svoje zdravlje riziku kako bi obaveštavali javnost. Time doprinose javnom interesu koji je često ključan za očuvanje zdravlja i osećaj sigurnosti stanovništva kao preduslova za moderno demokratsko društvo.

Juče je Asocijacije medija pokrenula inicijativu da novinari budu uvršteni u prioritetnu grupu onih koji će moći da se vakcinišu (ili bar oni koji su na terenu i u većoj komunikaciji).

Zato je bitno govoriti stalno o ovome i ne zaboravljati iskušenja kroz koje polazimo svi a naročito novinari i novinarke i mediji koji svakodnevno profesionalno obavljaju svoj posao.

 

Slične objave

Click