Međunarodni dan tolerancije

16. November 2020.
Danas je Međunarodni dan tolerancije i Dan tolerancije Srbije. Svakodnevno, svako od nas uveri se više puta da smo u toleranciji sve više u deficitu. I ne samo mi, već i ceo svet. A tolerancija je resurs bez kojeg nećemo opstati, isto kao vazduh, voda…
_MG_7076
Veran Matić. Foto: Nebojša Babić

Piše: Veran Matić

Imam utisak da ni jedan medij nije danas pomenuo ovaj dan … a da ne govorim o tome da su pretrpani upravo pričama koje su prepune netolerancije, govora mržnje, pretnji… Problem netolerancije je sveobuhvatan i zahteva isto takav odgovor, i kroz ulogu lidera u svim segmentima društva, ali i kroz uspostavljanje tolerancije u centar pažnje obrazovnog sistema, kulturne politike, političkog sistema, krivičnog zakonodavstva…

Danas se fokusiram samo na jednu temu: položaj grupacije, koja ima i premijerku ove zemlje koja je pripadnica LGBTIQ.

Prošle nedelje Evropska unija je predstavila strategiju za jednakost LGBTIQ osoba (skraćenica označava lezbejke, gej, biseksualne, transrodne, interseksualne i kvir osobe).

Strategija predviđa konkretne pravne i finansijske mere koje je potrebno preduzeti u narednih pet godina kako bi se Evropska unija izborila sa nejednakim položajem i diskriminacijom LGBTIQ osoba i izazovima sa kojima se suočavaju u borbi za jednakost, zaštitu porodičnih prava istopolnih zajednica i garantovanju bezbednosti.

Još jedna važna tačka jeste bezbednost LGBTIQ osoba, koje trpe govor mržnje i nasilje. Komisija tu predlaže da, između ostalog, homofobno huškanje počne da se tretira kao krivično delo u zakonodavstvu EU.

Jedna od važnijih zakonodavnih inicijativa odnosi se na uzajmno priznavanje roditeljstva i priznavanju istopolnog partnerstva između država članica. U tom smislu je Evropska komisija pozvala države članice da pripreme sopstvene akcione planove za poboljšanje položaja LGBTIQ osoba radi njihove bolje zaštite od diskriminacije i izloženosti nasilju.

Komesarka zadužena za jednakost Helena Dali je prilikom predstavljanja strategije izjavila da je svesna da je Evropska unija „daleko od inkluzije i punog prihvatanja LGBTIQ osoba“.

Srbija već tri godine ima premijerku koja je LGBT i koja je „svesna svih problema koja ova zajednica ima u Srbiji, i da joj je žao što ovdašnja LGBT zajednica tako ne misli i ne prepoznaje urađeno“.

Zato se sada čekaju prvi koraci nove ministarke Gordane Čomić u novom resoru za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Na agendi će se sigurno naći pitanje vezano za Zakon o građanskom partnerstvu koji bi trebalo da reši krajnje praktična pitanja za dve osobe istog pola koje žive u zajednici.

U okviru kampanje „Šta nas žulja?“ pokrenuta je peticija za usvajanje pomenutog zakona.

Verujem da formiranje novog ministarstva treba da znači da će unutar Vlade ubuduće biti manje tenzija u vezi sa temama iz domena LGBT osoba.

Jasno je da ovo pitanje nije samo vezano za odluke nadležnih institucija, već je veoma važna prosvetiteljska uloga, putem medija, aktivizma, putem obrazovnog sistema, putem sinhronizovanih aktivnosti svih bitnih segmenata društva. Otpor koji postoji i koji će samo jačati ako ne bude aktivnog zagovoranja ovih prava i dalje će obeshrabrivati zakonodavce. Ne sme se dozvoliti da taj prostor u potpunosti preuzmu i trajno blokiraju evoluciju društva u ovoj oblasti.

Za to vreme, u Hrvatskoj je prisutna parlalelna realnost unutar koje je van očiju javnosti došlo do sklapanja prvog gej braka u manjoj sredini.

Mnogo toga se promenilo, pa je tako i Poglavar Rimokatoličke crkve Franja postao prvi Papa koji je podržao istopolne građanske partnerske zajednice.

Ovo je za sada izazvalo reakcije samo na tviteru. Izdvajam poruke Milana Antonijevića, Dejana Tiaga Stankovića (živi u Portugalu) i Aleksandra Kocića (živi u Škotskoj):

Red bi bio da se i u našoj zemlji usvoji zakon o istopolnim partnerstvima, evo i Papa podržao. Hrabrost je bila u Srbiji to uvesti pre deset godina, dok je pola skupštine urlalo protiv i pretilo. Danas vam je za to potreban glas svih onih koji su tada urlali, a danas idu na prajd.

Papa se založio za istopolne zajednice. Po komentarima, portugalska javnost se ponosi papom jer je human. Hrvatska i srpska sumnjaju da je papa peder, jer zašto bi se neko češao gde ga ne svrbi. Toliko o civilizacijskoj razlici.

Svaka cast Papi, mada treba imati u vidu da je on ovo govorio jos dok je bio nadbiskup u Buenos Ajresu i da ovaj stav nije toliko veliki pomak koliko na prvi pogled izgleda. Ipak, bilo bi dobro videti da i SPC poglavar kaze nesto slicno.

Sada čekamo reakcije političkih aktera, u mandatu nove Vlade. Ali i svih drugih, jer ovo nije samo pitane Vlade ili LGBTIQ zajednice, već svih nas. Jednostavno, toleranija nije tolerancija ako ne važi za sve ravnopravno.

Click