Ključni dokaz

13. May 2021.
Pre manje od mesec dana u Novom Sadu fizički je napadnut novinar Daško Milinović.
Untitled-1
Daško Milinović. Foto: Privatna arhiva

Piše: Veran Matić

Vrlo brzo je jedan od napadača uhapšen, a potom i nalogodavac. U bekstvu je još uvek drugi napadač, onaj koji je udarao palicom Daška, i nadamo se da će biti u što kraćem vremenskom periodu uhapšen kako bi ova vrlo efikasna reakcija Tužilaštva i MUPa, uz podršku Radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara, u potpunosti razrešila ovaj slučaja.

Danas je podignut optužni predlog na vrlo sličan načini kao i u slučaju koji je primenjen kada je podizana optužnica u slučaju napada na novinara Milana Jovanovića. Nadamo se da će sud pokazati profesionalizam kao što je to pokazao sudija Žugić, ali da će proći manje vremena do pravosnažnosti presude.

***

Najznačajnija vest sa ponovljenog suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije je da ključni dokazi protiv okrivljenih neće biti izuzeti iz ovog ponovljenog suđenja. U pitanju su izveštaji sa baznih stanica mobilne telefonije na osnovu kojih se vidi sa kime su okrivljeni za ubistvo komunicirali na sam dan atentata – pre i posle ubistva. Na ovim izveštajima se temelji optužnica i nije čudo da je odbrana po svaku cenu želela da ukloni ovaj deo dokaznog materijala.

Nadam se da smo nakon ove odluke sudskog veća, kojim predsedava sutkinja Snežana Jovanović, korak bliže kraju suđenja nakon pune 22 godine od ubistva Slavka Ćuruvije.

Mnogo puta do sada sam apostrofirao značaj uloge sudije u ovakvim sporovima. Sudija Žugić je okončao prvostepeni postupak zbog paljenja kuće MIlana Jovanovića, dajući primer kako treba voditi delikatne sudske procese koji privlače veliku pažnju medijske i stručne javnosti koja se bavi ljudskim pravima i slobodom izražavanja. Okončanje instituta nekažnjivosti prelomna je tačka posle koje ništa neće biti isto. Zato toliku pažnju privlači promena tužioca u drugostepenom postupku zbog napada na Milana Jovanovića. Simbolika izgovorenog od strane Dragoljuba Simonovića tim pre utiče na spekulacije nakon odluke Državnog veća tužilaca.

Nadamo se da će visoko postavljene standarde u dosadašnjem procesu od strane sudije Žugića, koji se u međuvremenu penzionisao, slediti nova sutkinja Sanja Vujačić.

Za mesec dana navršava se dve decenije od ubistva Milana Pantića. Iako je radna grupa MUP-a došla do zaključka da je ovo ubistvo izvršila organizovana kriminalna grupa u kojoj se prožimaju politički aspekt (nalogodavci) i kriminalni (izvršioci), to mišljenje ne deli i tužilaštvo za organizovani kriminal.

Rezultat je blokada postupka u kojem formalno usled poštovanja zakona, a neformalno zbog nedostatka političke volje, ne možemo da načinimo sledeći korak. Dvodecenijska frustracija proizvodi zanimljive reakcije, poput one sa obeležavanja Dana slobode štampe u Jagodini – tamošnje kolege su mi uputile poziv u vezi privatizacije firmi sa njihovog područja, uz propratni komentar da se ove godine navršava 20 godina od ubistva Pantića zbog čega oni, kao njegove kolege, to imaju pravo da znaju. Ne znam šta bih im odgovorio izuzev da bi bilo dobro da takvo pitanje trebalo prvo da upute ne meni već tamošnjoj policiji i tužilaštvu, koji očito nisu bili u dovoljnoj meri u njihovom fokusu i pod medijskim pritiskom tokom prethodne dve decenije. Da je drugačije, ne bi trenutno bilo ovakvo stanje.

Zanimljiv tekst povodom dve decenije od ubista Milana Pantića napisao je Vojislav Tufegdžić, koautor knjige „Kriminal koji je izmenio Srbiju“ i čuvenog dokumentarnog filma u produkciji Radija B92 „Vidimo se u čitulji“.

Dok se nešto konkretno ne promeni u vezi sa procesom povodom ubistva Milana Pantića, ostaje nam da se nadamo da će se dva suđenja okončati na najbolji mogući način i da će žrtve i njihove porodice dobiti kakvu-takvu satisfakciju. Lanac nekažnjivosti time će konačno biti prekinut, uz nadu da će to dati podsticaj Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara za dalje iskorake u ovoj sferi. Zato je neophodno prevazići trenutno stanje bojkota i nepomirljivih stavova na koje je tokom dodele nagrada „Dejan Anastasijević“ ukazao i američki ambasador. Videćemo i sa kojim konkretnim i krajnjim rezultatom.

Click