Donirajte, pomažite koliko god možete

8. April 2020.
Prva jutarnja komunikacija vezana je za poruku od koleginice volonterke udruženja Animals Rescue Serbia, koje brine o životinjama, naročito o hranjenju napuštenih, uličnih životinja i pomoći penzionerima koji imaju kućne ljubimce a imaju zabranu kretanja. Treba im pomoć kako bi dobili volonterske propusnice za rad u vreme zabrane kretanja, pitaju da li mogu da pomognem u Privrednoj komori Srbije. Odatle me upućuju na MUP. Koleginica kaže da su se tamo prvo javili pa ih uputili na PKS… i tako u krug. Nadam se da će se rešiti i ovo brzo pitanje, kao što smo danas dobili  informaciju da će biti moguće dobijati dozvole i internetom za asistenciju osobama sa invaliditetom itd. Samo je pitanje organizacije, a svi zaslužuju da se neko o njima brine. I onima koji žele da se brinu dobrovoljno da se omogući, ako ne, i oda priznanje.
_MG_7130
Foto: Nebojša Babić

Piše: Veran Matić

Na sajtu Donacije.rs naših kolega iz Koalicije za dobročinstvo Catalyst fondacije, imate šansu da pomognete koje god hoćete inicijative donacijom u novcu. Danas se odlučujem da pomognem upravo ovoj organizaciji za kupovinu hrane za ugrožene životinje tokom vanrednog stanja: Ne zaboravimo mace sa ulice. (podržao i Đilas, Šolaka nisam primetio možda je anonimno J).

Primećujem sve više beskućnika, ili su vidljiviji. ADRA radi veoma važan posao podrške beskućnicima a na donacije.rs prikupljaju sredstva za pakete pomoći. Na Kaleniću srećem jednog mladića koji živi na ulici, moli za hranu. Imam utisak da je sada prema njima još veća distanca, izazvana preporukama da treba izbegavati bliske kontakte. Ipak moguće je i sa distance i sa zaštitnom maskom pomoći,odlazim sa njim do prodavnice hrane.

***

Kad sam već kod donacije.rs, pored doniranja uz pomoć kartica, od danas se može donirati i putem sms na broj 7300 za sve aktivnosti u borbi protiv korona virusa koje se nalaze na ovom sajtu. Jedna poruka je 200 dinara sa pdv i potrebno je upisati bar jedan karakter u poruku.

Preko platforme covid19.donacije.rs građani su za samo nekoliko dana donirali milion i po dinara za podršku socijalno ugroženima, beskućnicima, kao i za izradu maski za medicinske radnike. Zahvaljujući toj pomoći, neprofitne organizacije su proizvele 12.500 zaštitnih maski koje dele u preko 15 gradova Srbije, pružile pomoć u hrani i higijenskim sredstvima za 43 socijalno ugrožene osobe i samohrane majke, pripremile pakete za beskućnike i korisnike Narodne kuhinje i pomogle Odeljenju za pedijatriju KBC Zvezdara u snabdevanju hranom.

Miloš Janković iz Catalysta navodi značaj i ove nove  mogućnosti doniranja putem sms-a i kaže da „ova borba zavisi od svakog od nas i zato smo želeli da omogućimo svima da budu njen deo. Pozivamo sve građane da ostanu kod kuće, a da telefon iskoriste kako bi poslali SMS bilo koje sadržine na 7300 ili na platformi covid19.donacije.rs odaberu projekat koji bi podržali“.

Ako neko  želi nešto više da sazna o dosadašnjim aktivnostima u protekle dve godine na ovom sajtu evo dobrog pregleda :

https://www.slideshare.net/CatalystBalkans/2-godine-donacijers-u-brojkama

Danas lep dan i vrlo živo oko pijace. Još uvek je veliki broj onih koji ne nose maske a ulaze u prodajne objekte u kojima često nema dovoljno prostora za preporučenu distancu. Nerazumljiva nedisciplina.

Baš juče mi prijatelj šalje pitanje: „Ima li neki od novinara da postavi pitanje zašto niko od stručnjaka ne predloži da se propiše obavezno nošenje maske ili bilo kakvog improvizovanog prekrivača za lica što je osnovna mera zaštite, posebno u prodavnicama hrane i apotekama gde se sigurno zarazi više ljudi nego u šetnjama koje nam besmisleno brane… Osim što jure krivce za zarazu medicinskih radnika i slične političke gluposti? Ako imaš nekog sugeriši im pitanje, neka vide šta radi Austrija, Slovenija, Hrvatska, pa sad i Amerika…da ne pričam o Aziji. Maska je osnovna mera…bilo kakva maska, tamo gde nije moguće odmaknuti se.”

Evo prenosim. I ako se neki organi budu raspitivali rado ću im otkriti identitet. A nadam se da će biti, ne samo pitanja, već i jasnog propisa.

***

Iz Ambasade Malteškog reda stiže ponuda da nam iz Italije pošalju 40 improvizovanih priručnih ventilatora, adaptirane maske za ronjenje o kojima sam pisao prošle nedelje. Koriste se i u Bergamu, epicentru pandemije u Evropi. Pošto je inovacija nastala ovih dana, nigde nije registrovana kao medicinski uređaj pa ceo dan pokušavam da  shvatim kako da  bezbedno stignu u Srbiju i da prođu carinu. Nadam se da ćemo uspeti.

***

Pošto čujem da se na predloge naše Koalicije ne obaziru oni koji definišu ekonomske i druge mere države kako bi pomogli očuvanje radnih mesta u civilnom sektoru i kako bi se lakše prevazišli problemi izazvani pandemijom, ponovo šaljem predloge poimence svim članovima koordinacionog tela i ponovo objašnjavam. Danas smo  sve saželi u novom saopštenju:

Mera za oslobađanje plaćanja PDV-a, koju je Vlada Republike Srbije predstavila u sklopu paketa ekonomskih mera, odnosi se samo na državne ustanove i davaoce koji doniraju svoje ili proizvode čijom se distribucijom bave. Međutim, prema dostupnim informacijama, ova mera ne obuhvata brojne organizacije, kao ni primaoce donacija, poput Crvenog krsta i Banke hrane, koje distribuiraju doniranu hranu, sredstva, lekove, medicinsku opremu, odnosno sve preko potrebne namirnice i opremu koju sami ne proizvode.

„Neprofitne organizacije i korporativne fondacije u velikoj meri pomažu ugroženom stanovništvu i doprinose suzbijanju posledica epidemije korona virusa. Koalicija za dobročinstvo pozdravlja sve ekonomske mere koje je Vlada brzo donela, ali je neophodno da mera oslobođenja plaćanja PDV-a bude proširena. Trebalo bi da obuhvati sve podjednako – i donatore i primaoce donacija, uključujući i domaće organizacije civilnog društva, koje su angažovane u pružanju pomoći građanima, kako nacionalno, tako i u okvirima svojih lokalnih zajednica. Važnost ove mere za njihovo efikasno delovanje u saniranju negativnih posledica pandemije prepoznale su i brojne druge organizacije i udruženja, poput NALED-a, AmCham-a, FIC-a i Digitalne Srbije”, izjavila je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac, i dodala da država u programu ekonomskh mera ne bi trebalo da izostavi i podšku udruženjima koja organizuju privrednu delatnost po principu socijalnog preduzetništva, jer ona zapošljavaju teško zapošljive grupe.  Ovaj predlog je upućen od strane članica Koalicije za dobročinstvo  – Fondacije Ana i Vlade Divac, Trag Fondacije, Smart Kolektiva, Catalyst Balkans, Srpskog filantropskog foruma i Foruma za odgovorno poslovanje, apredlogu se pridružio i Fond B92.

Članovi Saveta za filantropiju iz Koalicije za dobročinstvo su prošle nedelje uputili Vladi i Savetu za filantropiju predlog mera u cilju suzbijanja posledica pandemije. Mere predviđaju formiranje radnog tela pri Savetu za filantropiju za koordinaciju saradnje sa civilnim društvom, uspostavljanje Kompenzacionog fonda za povraćaj PDV-a neprofitnim organizacijama, kao i privremeno ukidanje PDV-a na doniranje hrane. Koalicija je preporučila i ukidanje bankarskih provizija i za namenske račune neprofitnih organizacija, kao i obezbeđivanje dozvola za kretanje zaposlenima u neprofitnim organizacijama, kako bi neometano mogli da nastave sa pružanjem pomoći na terenu.

Stalno pominjemo primer Sjedinjenih američkih država kada je reč o podsticajima za filantropiju, zahvaljujući kojoj su se izuzetno razvile u prvom redu naučne, obrazovne i zdravstvene institucije i vrlo smo zadovoljni time što naše projekte podržava i USAID.

Od svih ministara odgovora jedino Siniša Mali. Kaže: „Ovo su sve privremene mere jer je ovo privremena situacija. Ništa trajno ne menjamo sada niti je potrebno da neko zloupotrebi situaciju i da traži trajne promene poreskog sistema.”

Problemi dakle ostaju. Nastavljamo borbu jer imamo niz važnih predloga koji se mogu realizovati i bez promene poreskog sistema. Potrebno je malo više političke volje. Oslobađanje od pdv, odnosno povraćaj pdv, mogu se realizovati i zaključcima Vlade kao što je to rađeno u nekoliko slučajeva.

***

Na kraju dana intervju za N1, uključenje iz kancelarije putem skajpa. Birajući bolje svetlo,šetam sa ajpedom po kancelarijama. Sedam u najsveliju i uključujem se. Tokom intervjua stiže poruka preko vajbera od Roberta Čobana “Genijalna slika u pozadini. Ko je to ?Izgleda kao neki Hokni!”

Uspeo sam da se suzdržim da  se  ne okrenem. Odmah potom stiže fotka od “vlasnice kancelarije” na kojoj se vidim sa slikom u pozadini.

Nije Hokni ali za nas je takođe genijalna. Pre desetak godina smo za Bitku za bebe dobili od Uprave za izvršenje sankcija donaciju slika nastalih na slikarskim kolonijama ili radionicama, koje su sa zatvrenicima vodili poznati slikari. Mi smo ih prodavali na aukciji,a ovu smo(za koju nemamo pribeleženog autora) mi iz Fonda B92 otkupili. “Da, da, to je meni top”, ponovo komentariše Čoban, “svi se nešto foliraju,poziraju ispred knjiga iz svojih soba… ovo je čist Hokni ko god da je slikao”.

I ja sam imao prvo ideju da se uključim iz biblioteke Fonda B92, pa je bilo previše mračno.

Eto.

Uživajte i vi u “Hokniju”.

Click