Ćutanje pognutih glava 

9. November 2020.
Ovo je treći uzastopni Dnevnik koji pišem na temu vređanja, pretnji i ugrožavanja bezbednosti novinara. Povod je sinoćna izjava Aleksandra Vuksanovića - Ace Lukasa uperena protiv novinarke Žakline Tatalović. Neprimerena, nedopustiva i nevaspitana izjava emitovana je u udarnom terminu na nacionalnoj frekvenciji televizije „Pink“.
_MG_6893
Veran Matić. Foto: Nebojša Babić

Piše: Veran Matić

Znajući za ranije ispade pomenutog pevača, voditeljka Verica Bradić je mogla da očekuje da će se sličan scenario dogoditi i u sinoćnoj emisiji, tako da je nedovoljno opravdanje to da mu je oduzela reč pošto je izgovorio sve što je naumio.

Kada nemaš šta pametno da kažeš, a ti pljuni po @zaklina_prva

Preostala dva gosta su prećutala ove nedopustive reči i to je porazno. Ćutanje Aleksandra Šapića ima specifičnu težinu od kada je partija na čijem je čelu formalni koalicioni partner u trenutnoj vlasti. Prećutkivanje gnusnih ispada Vuksanovića i pognuta glava nisu dovoljni. Javna funkcija nosi specifičnu težinu i odgovornost prema javnosti, ovakvi napadi na novinarke moraju se odmah i oštro osuditi da ne bi postali opšte mesto našeg javnog govora, kao što se čini da postaju.

Drago mi je što se dekan Fakulteta za medije i komunikacije Miško Šuvaković još pre godinu i po dana otvoreno distancirao od drugog gosta u ovoj emisiji, predavača Zorana Ćirjakovića, koji više ne predaje na ovom uglednom privatnom fakultetu.

Podsećam da je ključni povod za ovu odluku bio kontinuirani Ćirjakovićev napad na novinarke, naučne radnice i aktivistkinje iz nevladinog sektora.

Retke su prilike kada se dva najveća novinarska udruženja slože. Sinoćnji napad Ace Lukasa na Žaklinu Tatalović ih je ujedinio u saopštenjima i tako treba da bude kada god neko nasrne na novinarke baveći se, na ponižavajuči način, njihovim fizičkim izgledom ili odećom, a ne njihovim profesionalnim radom.

Ono što je sinoć izjavio Aleksandar Vuksanović nije dostojno etra i zato treba da reaguje REM, kojem ovde ne treba nikakav novi pravilnik da sankcioniše Pink. Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga imaju još od 2015. godine, treba ga samo primeniti. Narušavanje dostojanstva ličnosti do kojeg je u emisiji došlo naročito je teška povreda obaveza koje emiter ima u skladu sa zakonom, te je kao takvu i treba sankcionisati, i to privremenom zabranom objavljivanja emisije, a ne opomenom ili upozorenjem.

Bilo bi bitno da ovim povodom čujemo i vrednosno određenje nove ministarke kulture i informisanja Maje Gojković. Već sam napisao da ova Vlada, zbog najavljenog kraćeg mandata, ne može da računa na uobičajenih prvih 100 dana rada. Sve se ubrzava i zbog toga sam na današnjem sastanku Radne grupe  naglasio da se sve što Akcioni plan predviđa za prvo polugodište 2022. godine, bude realizovano do kraja 2021. godine, kako ne bi bilo novog odugovlačenja zbog najavljenih izbora 2022. godine. Ne znam da li je to realno, ali vredi da mi kao članovi Radne grupe pokušamo i učinimo sve što je do nas i da požurimo da se već ove nedelje Akcioni plan preda premijerki, a potom i da realizacija krene odmah i da se odvija na maksimalno  efikasan način.

Bitno je da ne sedimo pognute glave i da ne ćutimo.

Kao muški gosti u sinoćnoj emisiji.

Slične objave

Click